Käesoleva aasta parimaks mahetootjaks tunnistati Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ/Vilsi Angus Valgamaalt.
Parima mahetootja tiitel jõudis Valgamaale
Maaeluministeeriumi tellimisel tänavu juba kümnendat aastat toimunud konkurss näitas mahetootjate väga head taset ja oli tasavägine. Parima mahetootja konkursi võitnud lihaveisekasvatajad Tiina ja Ivo Tomson Valgamaalt paistsid eelkõige silma väga professionaalse aretustööga. Nad on loomade heaolule pühendunud uuendusmeelsed farmerid, kes on rajanud kõrgel tasemel tootmiskompleksi.
„Tore, et meie tegemisi hinnatakse. Soovimegi, et rohkem pöörataks tähelepanu sellele, et meil on suurepärased looduslikud võimalused maheda rohumaaveise kasvatamiseks. Loodame, et lõpuks hakkab ka tarbija selliselt toodetud liha väärtust mõistma ja hindama. Täname ka Liivimaa Lihaveist rohumaaveise liha propageerimise eest,“ ütles Tiina Tomson.
Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Vabaõhumuuseumis täna toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu AS piparmündi-stracciatella jäätise.
Konkursi parimad
Parim mahetootja 2019 – Vilsi OÜ / Vilsi Angus, Tiina ja Ivo Tomson
II koht – Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ, Karmo ja Veronika Haas
III koht – Wilawander OÜ / Niliske talu, Krista Kanniste
Parim mahetoit 2019 – Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool
II koht – Pagar Võtaks OÜ sepik peedi ja tüümianiga
III koht – Pajumäe Talu OÜ mahevõi musta küüslauguga
Parim mahejook 2019 – Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic
II koht – Mahlametsa OÜ õuna-ebaküdooniamahl
III koht – Öun Drinks OÜ tikrilimonaad
Põneva toote eriauhind – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop
Toote sisu ja disaini väga hea kooskõla eriauhind – Eco Flora OÜ Rand & Rossi kastmete tootesari
Leivapäeva külastajate lemmik – La Muu AS piparmündi-stracciatella jäätis
II koht – Minna Sahver OÜ Minna mahe astelpaju marmelaad
III koht – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop
Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris seitse mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 50 toodet 24 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.
Konkursid korraldas maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti kümnendat korda.
Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osa Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ettevõtmise.