Päevatoimetaja:
Mati Määrits

Parima mahetootja tiitel jõudis Valgamaale

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Tiina ja Ivo Tomson auhinnatud tõupullidega.
Tiina ja Ivo Tomson auhinnatud tõupullidega. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Käesoleva aasta parimaks mahetootjaks tunnistati Tiina ja Ivo Tomsoni ettevõte Vilsi OÜ/Vilsi Angus Valgamaalt.

Maaeluministeeriumi tellimisel tänavu juba kümnendat aastat toimunud konkurss näitas mahetootjate väga head taset ja oli tasavägine. Parima mahetootja konkursi võitnud lihaveisekasvatajad Tiina ja Ivo Tomson Valgamaalt paistsid eelkõige silma väga professionaalse aretustööga. Nad on loomade heaolule pühendunud uuendusmeelsed farmerid, kes on rajanud kõrgel tasemel tootmiskompleksi.

„Tore, et meie tegemisi hinnatakse. Soovimegi, et rohkem pöörataks tähelepanu sellele, et meil on suurepärased looduslikud võimalused maheda rohumaaveise kasvatamiseks. Loodame, et lõpuks hakkab ka tarbija selliselt toodetud liha väärtust mõistma ja hindama. Täname ka Liivimaa Lihaveist rohumaaveise liha propageerimise eest,“ ütles Tiina Tomson.

Aasta parim mahetoit on Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool ja parim mahejook Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic. Vabaõhumuuseumis täna toimunud leivapäeval valisid külastajad oma lemmikuks La Muu AS piparmündi-stracciatella jäätise.

Konkursi parimad

Parim mahetootja 2019 – Vilsi OÜ / Vilsi Angus, Tiina ja Ivo Tomson

II koht – Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ, Karmo ja Veronika Haas

III koht – Wilawander OÜ / Niliske talu, Krista Kanniste

Parim mahetoit 2019 – Saaregurmee OÜ tootesari BabyCool

II koht – Pagar Võtaks OÜ sepik peedi ja tüümianiga

III koht – Pajumäe Talu OÜ mahevõi musta küüslauguga

Parim mahejook 2019 – Peenjoogivabrik Nudist OÜ vahuvein Rabarbra Brut Organic

II koht – Mahlametsa OÜ õuna-ebaküdooniamahl

III koht – Öun Drinks OÜ tikrilimonaad

Põneva toote eriauhind – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop

Toote sisu ja disaini väga hea kooskõla eriauhind – Eco Flora OÜ Rand & Rossi kastmete tootesari

Leivapäeva külastajate lemmik – La Muu AS piparmündi-stracciatella jäätis

II koht – Minna Sahver OÜ Minna mahe astelpaju marmelaad

III koht – Kuusikaru OÜ Piesta õunastroop

Aasta parima mahetootja konkursile kandideeris seitse mahetootjat üle Eesti. Aasta parima mahetoote konkursile esitati kokku 50 toodet 24 ettevõttelt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.

Konkursid korraldas maaeluministeeriumi tellimisel Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutus koostöös Mahepõllumajanduse Koostöökoguga. Parima mahetoote valimisel tehti koostööd Eesti Kulinaaria Instituudiga. Aasta parimat mahetootjat ja -toodet valiti kümnendat korda.

Eesti Vabaõhumuuseumis korraldatud leivapäev on osa Eesti toidu kuust, mille raames toimub septembri jooksul üle 30 kodumaisele toidule pühendatud ettevõtmise.

Tagasi üles