Valge Maja: Trump võib jätkuvalt Iraani presidendiga kohtuda

Copy
Valge Maja nõunik Kellyanne Conway 28. augustil.
Valge Maja nõunik Kellyanne Conway 28. augustil. Foto: Evan Vucci/AP

Valge Maja teatas pühapäeval, et USA president Donald Trump võib hoolimata Iraanile omistatud droonirünnakutest oma liitlase Saudi Araabia naftarajatistele endiselt kohtuda Iraani presidendi Hassan Rouhaniga.

Valge Maja nõunik Kellyanne Conway ei välistanud Trumpi ja Rouhani kohtumist ülejärgmisel nädalal New Yorgis aastaistungjärgule koguneva ÜRO Peaassamblee kõrvalt. 

Droonirünnakute eest Saudi riikliku naftafirma Saudi Aramco kahele naftarajatisele on võtnud vastutuse Jeemeni šiiamässulised huthid, keda toetab Iraan, kuid USA välisminister Mike Pompeo süüdistas nende korraldamises otsesõnu Teherani. 

Pompeo sõnul pole mingeid tõendeid sellest, et rünnakud lähtusid Jeemenist. 

Rünnakud vähendasid lühiajaliselt kuningriigi toornaftatoodangut poole võrra.

Iraani ametnikud on korduvalt öelnud, et kohtumist ei tule enne, kui USA tühistab riigile kehtestatud sanktsioonid. Ka sel juhul saab see aset leida vaid Iraani tuumaleppe osaliste laiemas raamistikus.

Conway ütles telekanalile Fox News, et Trump hindab olukorda ning «selleks, et see president sõlmiks kokkuleppe või osaleks kohtumisel, peavad alati paigas olema õiged tingimused». 

USA kaubandussõjast Hiinaga rääkides ütles Conway, et sellises olukorras on hea, et Valges Majas on ärimees, kes on ühtlasi hea diilitegija. 

«Ta teab, et inimestega ei istuta kohtumiseks enne maha, kui on paigas kõik teised suhteid ümbritsevad elemendid,» lausus Valge Maja nõunik. 

Ta mainis USA valitsuse maksimaalse surve kampaaniat Iraanile, Iraani tuumaleppest lahkumist ning Pompeo ja rahandusminister Steven Mnuchini paari päeva tagust teadaannet uutest sanktsioonidest Teheranile. 

Rouhani kritiseeris kolmapäeval Iraani suhtes maksimaalse surve kampaaniat ajavat Trumpi valitsust, öeldes, et «ameeriklased peavad mõistma, et sõjakus ja sõjaõhutamine ei tööta nende kasuks. Mõlemad tuleb hüljata». 

Trump juhtis Ühendriigid mullu mais Iraani tuumaleppest välja ja taaskehtestas Teheranile karmid majandussanktsioonid eesmärgiga viia riigi naftaeksport nulli ja sundida seda loobuma agressiivsest välispoliitikast.

Tuumaleppe Euroopa osapooled - Prantsusmaa, Saksamaa, Suurbritannia ja Euroopa Liit - püüavad lepet iga hinna eest säilitada. Prantsusmaa on üritanud veenda USA-d pakkuma Iraanile mingil kujul sanktsioonileevendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles