USA meedia: rünnakuks Saudi naftarajatistele andis käsu Khamenei (1)

BNS
Copy
Satelliidipilt Saudi Araabia rünnatud naftatöölemiskompleksist. 
Satelliidipilt Saudi Araabia rünnatud naftatöölemiskompleksist. Foto: US government/handout// handout Via Reuters/Scanpix

Drooni- ja raketirünnakuks Saudi Araabia naftarajatistele andis käsu Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei, edastas USA meedia neljapäeval viitega anonüümsele ametnikule. 

Rünnak tabas kuningriigi naftatööstuse südant ning seiskas poole selle naftatootmisest.

USA välisminister Mike Pompeo nimetas kolmapäeval rünnakut sõjaliseks aktiks. 

CBS edastas Ühendriikide ametniku ja oma infohankimise meetodi kohta lisainfot andmata, et Khamenei kiitis rünnaku heaks tingimusel, et see viiakse läbi viisil, mis võimaldab eitada Teherani seotust. 

Rünnaku eest võtsidki vastutuse Jeemenis Iraani toetusel võitlevad šiiamässulised huthid, kuid Washingtoni ja Ar-Riyadi hinnangul ei lähtunud rünnak Jeemenist, vaid selle korraldas Iraan.  

Telekanali loos tsiteeritud USA ametnike sõnul on kõige tugevamad tõendid Iraani seotuse kohta seni avaldamata satelliidifotod, mis näitavad Iraani eliitväeosa revolutsioonikaarti valmistumas rünnakuks Ahvazi õhuväebaasis. 

Nende fotode tähtsus sai selgeks alles hiljem, edastas CBS. «Meid tabas see täiesti ootamatult,» sõnas USA ametnik. 

Anonüümsust palunud Ühendriikide ametnik ütles varem AFP-le, et USA valitsus on järeldanud, et rünnak hõlmas Iraani tiibrakette, ja lisas, et tõendid esitatakse järgmisel nädalal ÜRO Peaassambleel. 

Saudi Araabia kaitseministeeriumi pressiesindaja Turki al-Maliki ütles neljapäeval, et rünnaku käigus kasutati 18 drooni ja seitset tiibraketti, millest kolm ei jõudnud sihtmärgini.  

Rünnak lähtus tema sõnul põhjast ja selles kasutatud tiibrakettide tegevusraadius oli 700 kilomeetrit, mis tähendab, et neid ei Jeemenist ei tulistatud. 

«See rünnak ei lähtunud Jeemenist hoolimata Iraani suurtest jõupingutustest seda nõnda näidata,» lausus Saudi kaitseministeeriumi pressiesindaja. 

Iraani riigimeedia teatas kolmapäeval, et riik saatis Šveitsi kaudu Ühendriikidele diplomaatilise noodi, milles  eitatakse seotust rünnakutega Saudi Araabia naftarajatistele ja hoiatatakse, et iga samm saab vastuse. Ametlik memo saadeti esmaspäeval Šveitsi saatkonna kaudu, mis esindab Teheranis USA huve.

Iraani president Hassan Rouhani ütles kolmapäeval, et Saudi Araabia peaks nägema rünnakutes naftataristu vastu hoiatust lõpetamaks oma osalemine Jeemeni sõjas.

«Jeemenlased ei ole rünnanud haiglat, nad ei ole rünnanud kooli, nad ei ole rünnanud Sanaa turgu. Nad ründasid vaid tööstuskeskust, et teid hoiatada,» ütles Rouhani pärast valitsuse istungit valitsuse Twitteri kontole postitatud kommentaaris.

Saudi Araabia juhitav koalitsioon toetab alates 2015. aasta märtsist Jeemeni kodusõjas huthidega võitlevaid valitsusvägesid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles