Eesti aktsiisilangetuse mõju? Soomes kukkus suvel alkoholi müük

PM Majandus
Copy
Soome turist päev pärast 1. juuli aktsiisilangetust Tallinna Superalkos.
Soome turist päev pärast 1. juuli aktsiisilangetust Tallinna Superalkos. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Soomes vähenes tänavu esimesel poolaastal alkoholi müük, kusjuures eriti nigelad olid müüginumbrid just suvekuudel, selgub uuringufirma Taloustutkimuse andmetest.

Kui eelmise aasta esimeses pooles käraka müük veidi suurenes, siis tänavu langes see kaheksa kuuga 2 protsenti. Toidukaupade assotsiatsiooni juhi Kari Luoto sõnul on see üllatav, kuna alles hiljuti jõustusid alkoholiseaduse muudatused, mis pidanuks vägijookide müüki pigem kasvatama, vahendab Yle.

Nimelt lubatakse eelmise aasta märtsist müüa supermarketites kuni 5,5 protsendilist õlut ja siidrit. Varem lubati toidupoodide lettidele üksnes kuni 4,7 protsendilise alkoholisisaldusega joogid. Kangemat napsu tuli osta riiklikust alkoholimonopolist Alko.

Yle artiklist ei selgu, kas müügilanguse taga oli ka Eesti valitsuse samm langetada lahja ja kange alkoholi aktsiisi 25 protsenti tänavu 1. juulist. Varem on Yle siiski kirjutanud, et soomlased importisid juulis Eestist 4,7 miljonit liitrit alkohoolseid jooke, mida oli tervelt 1,4 miljonit liitrit rohkem kui aasta varem samal perioodil.

Ka rahandusminister Martin Helme sõnul on aktsiisimäärade langetamise tulemusel kasvanud müük põhjapiiril ehk Soome turistid ostavad Eestist taas rohkem alkoholi kaasa. Juuli statistika näitas, et kange alkoholi müük kasvas juulis pea kolm korda. Kui palju oste sooritasid soomlased, pole aga täpselt teada.

Seevastu teatas augusti keskel soomlaste Alko, et pärast juulit pole nende müüginumbrid oluliselt muutunud. Soomes peljati, et Eesti aktsiisilangetus vallandab uue soomlaste viinaralli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles