Kartograafia ajaloos märgilise tähendusega Mercatori maailmakaardi ilmumise suurel tähtpäeval vaatab kartograaf Raivo Aunap tagasi selle tekkimisele ja küsib, kuidas üldse maakera võimalikult ausalt kujutada saaks.

Kartograafide töö keskseid väljakutseid on olnud küsimus, kuidas kujutada tasandil ruumilist objekti – täpsemalt, kuidas laotada ümara maakera pind kaardile ja mida see endaga kaasa toob. Läbi aegade on välja käidud erinevaid lahendusi, mida tunneme kaardiprojektsioonidena, kuid praeguseks on meie silmile ehk kõige tuttavamaks saanud sel aastal 450-aastaseks saav Madalmaade kartograafi Mercatori projektsioon.

Mercatori projektsioon on omandanud müütilise tähenduse – see on nagu kõikide projektsioonide isa ja ka suur osa geograafiast ja kartograafiast kaugel seisvaid inimesi oskab seostada Mercatori nime kaartidega. Sellele on kaasa aidanud projektsiooni lai kasutus paljudes tänapäevastes kaardirakendustes, nagu Open Street Map, Bing Maps, Yahoo! Maps jt, pikka aega ka Google Maps, kes küll eelmisel aastal vahetas üldvaate sfäärilise maailmapildi vastu, kuid jätkab Mercatori projektsiooni kasutamist suuremates mõõtkavades.

Kommentaarid
Copy