Trendi lõpu algus? Üks maailma suurimaid jaekette lõpetab e-sigarettide müügi (6)

Rait Piir
, reporter
Copy
E-sigaret. Foto on illustratiivne.
E-sigaret. Foto on illustratiivne. Foto: EVA HAMBACH / AFP

USA kaubandushiiglane Walmart teatas, et lõpetab e-sigarettide müügi, sest nende legaalsuse tulevik on sattunud küsimärgi alla. 

USAs on kindlaks tehtud juba üle 500 juhtumi, kus tõsise kopsukahjustuse võib siduda e-sigareti kasutamisega. USA president Donald Trump teatas möödunud nädalal, et Ühendriigid keelustavad peatselt kõik maitsestatud e-sigaretid. Sarnased keelud on kehtestanud juba New Yorgi ja Michigani osariigid. 

Möödunud kolmapäeval teatas esimese riigina maailmas e-sigarettide täielikust keelust India. «Otsus võeti vastu, pidades silmas mõju, mis e-sigarettidel on tänapäeval noortele,» ütles India rahandusminister Nirmala Sitharaman ajakirjanikele päev pärast seda, kui New York keelas maitsestatud e-sigaretid. 

Arstid kinnitavad siiani, et e-sigaretid on tavalistest sigarettidest märksa ohutumad – mis ei tähenda veel ohutut – kuid probleemiks on osutunud küsitava koostisega ainete kasutamine e-sigarettides, mida praktiseerivad peamiselt noored. Mitmed selliseid ained võivad olla n-ö räpase koostisega narkootikumid, kus narkootilise ainega on segatud mürgiseid kemikaale. 

USAs kasvas suvel plahvatuslikult kopsuvigastuste arv, mille tagajärjel on nüüdseks surnud kaheksa inimest. Paljud kopsukahjustustega haiglasse sattunud noored on tunnistanud, et kasutasid e-sigaretis THCd ehk kemikaali, mis leidub kanepis. Praegu pole veel teada, kas kopsuvigastused tulid THCst endast või mõnest muust ainest, mis oli sellega segatud. 

E-sigaret on patareitoitel vahend, mille eesmärk on aurustada kapslis sisalduv keemiline segu ning viia see kasutaja hingamisteedesse. Ainete aurustamine toimub kõrgel temperatuuril. Tarvitamisel ehk veipimisel käivituvad organismis sigaretisuitsu mõjuga sarnanevad protsessid ning suureneb risk haigestuda samadesse haigustesse, mille riskiteguriks on sigaretisuitsetamine – kroonilisse obstruktiivsesse kopsuhaigusesse, hingamisteede nakkustesse ja kopsuvähki. 

Andmed e-sigareti pikaajaliste tervisemõjude kohta veel puuduvad, sest e-sigaret on suhteliselt uus toode. Uurimistulemuste üldistamise teeb keeruliseks ka see, et tooted ei ole standardiseeritud ning kemikaalide sisaldus varieerub.

Walmart jätkab USAs aga traditsiooniliste sigarettide ja tulirelvade müüki, mis tapavad igal aastal märksa rohkem inimesi kui e-sigaretid. Jaehiiglane on siiski lubanud avaliku surve tõttu lõpetada ka teatud tüüpi laskemoona ja poolautomaatrelvade müügi.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles