Sotsid tahavad valimiskulude kontrollimisel uusi reegleid (3)

BNS
Copy
Sularaha.
Sularaha. Foto: AFP / Scanpix

Sotsiaaldemokraadist põhiseaduskomisjoni aseesimees Lauri Läänemets leiab, et riigikogul tuleb võtta aeg maha seaduseelnõuga, mis tühistab aktiivse valimisreklaami keelu, ja arutada seda edasi koos muudatustega, mis teeksid erakondade kampaaniakulud läbipaistvaks ning kontrollitavaks.

Esmaspäeval tutvustavad erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) liikmed riigikogu põhiseaduskomisjonile nii erakondade kontrolli puudujääke seadustes kui ka seda, millised olid erakondade reklaamikulud-ja mahud viimastel parlamendivalimistel.

«Komisjoni keskne sõnum on, et erakondade valimiskulutuste kontrollimine on täna läbipaistmatu ja puudulik. Seadused jätavad komisjoni käed lühikeseks – ERJK-l puuduvad võimalused valimisaruannete tegelikuks ja detailseks kontrollimiseks, mistõttu ei ole võimalik tuvastada ka erakondade varjatud rahastamist. Praegune hambutu süsteem tuleb seega ringi teha,» ütles Läänemets.

Tema hinnangul peab vastavad erakonnaseaduse muudatused ühendama riigikogu menetluses oleva valimisseaduste muutmise eelnõuga, mis kaotab ära valimisreklaami keelu piirangud.

«Kui valitsuse algatatud eelnõu saab seaduseks, siis oleme võtnud politseilt, kohtult ja ERJK-lt võimaluse kontrollida ja vastutusele võtta need isikud, kes valimiste ajal valimisseadust ja erakonnaseadust rikuvad. Nimelt on aktiivse valimiste agitatsiooni keelu mõiste ainuke, mis seadustes viitab, millist perioodi saab pidada valimiskampaaniaks,» selgitas Läänemets.

Kui asetada EJRK seisukohad valimiste konteksti, siis on Läänemetsa sõnul selgelt näha, et ühe piirangu kaotamise asemele on vaja kehtestada teisi piiranguid, et ei läheks kaduma eesmärk vähendada raha mõju valimistulemustele.

«Kõige paremini sobib selleks valimiskulutustele ülempiiri seadmine,» lausus Läänemets. «Minu arvates tuleks lisaks viia erakondade aruandlus valimiskulude kohta sama detailseks, nagu ettevõtjad deklareerivad oma kulusid ja tulusid maksuametile,» lisas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles