Kaupo ja Lembitu jõuetu kahe­võitlus

Kerli Jõgi
, teatrikriitik
Copy
Liivlaste vanem Kaupo (Nero Urke, paremal) näeb, et rahva ainus võimalus hukust pääseda on vastu võtta ristiusk. Lõhavere vanem Lembitu (Kristo Viiding) seisab vanade eluviiside säilimise eest.
Liivlaste vanem Kaupo (Nero Urke, paremal) näeb, et rahva ainus võimalus hukust pääseda on vastu võtta ristiusk. Lõhavere vanem Lembitu (Kristo Viiding) seisab vanade eluviiside säilimise eest. Foto: Gabriela Liivamägi/Toomteater

Jaan Toominga lavastus «Kaupo ja Lembitu» on pealtnäha üles ehitatud musta ja valge kontrastile, kuid loo arenedes ei tundu, et ühtegi tegelast tingimata heaks või halvaks liigitada saaks. Maailmavaatelt vastandlikud nimitegelased kannavad küll vastandvärvides kostüüme, kuid teineteise suhtes jäävad mõlemad vastastikku pimedaks.

Musta riietatud liivlaste vanem Kaupo (Nero Urke) näeb, et rahva ainus võimalus hukust pääseda on vastu võtta ristiusk. Tema valgesse riietatud oponent, Lõhavere vanem Lembitu (Kristo Viiding) aga ei taha sugugi omaks võtta usuga kaasnevat maailmavaate muutust ja seisab vihaselt vanade eluviiside säilimise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles