Kosovo uue laine ootuses

Lauri Tabur
, nõustaja Kosovos
Copy
Kosovlasest naine mälestamas viimases Balkani sõjas 1999. aastal hukkunuid Fushë Kosovës. Kosovo sõjas jäi kadunuks üle 3000 inimese, kellest enamiku saatus on tänini teadmata.
Kosovlasest naine mälestamas viimases Balkani sõjas 1999. aastal hukkunuid Fushë Kosovës. Kosovo sõjas jäi kadunuks üle 3000 inimese, kellest enamiku saatus on tänini teadmata. Foto: Foto: Armend Nimani/AFP/SCANPIX

Kui ma kaheksa aastat tagasi sain kutse tulla nõustama Kosovo riigi ülesehitamist, olin küll kuskilt eelnevalt kuulnud nimetust Kosovo, kuid ainus, mis selle nimetusega meenus, oli sõda ja meedia vahendusel nähtud verdtarretavad videokaadrid Euroopa viimase sõja põhjustatud valust ja kannatustest.

Hoolimata sellest, et Kosovo sõda lõppes juba 1999. aastal, küsivad veel tänagi paljud Kosovo nime kuuldes esimese asjana: «Aga seal on ju sõda?» Kuigi ligi ühe põlvkonna jagu aastaid on sõjapurustused sealsetest linnadest ja küladest küll enam-vähem viimseni kõrvaldanud, on sõda kindlasti midagi sellist, mis inimeste mälupildist ja lugudest nii kiiresti ei kao. Seda enam Lääne-Balkanil, kus geopoliitilised karmid mängud on regiooni elu iseloomustanud juba aastasadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles