Paanikas Joaquin Phoenix kõndis terava küsimuse peale intervjuult välja

Spekter
Copy
Joaquin Phoenix
Joaquin Phoenix Foto: PIERRE VILLARD/SIPA/SCANPIX

Uuel nädalal Eesti kinoekraanidele jõudva koomiksifilmi «Jokker» (Joker) peaosatäitja Joaquin Phoenix vallandas meediatormi, katkestades terava küsimuse peale The Telegraphi intervjuu.

Gizmodo vahendab, et 44-aastase näitleja ootamatu pagemise põhjuseks oli briti ajakirjaniku Robbie Collini küsimus, mis puudutas Jokkeri ehk Gotham City vintske pahalase kurikuulsat ultravägivaldsust: kas näitleja ei arva, et film võib «inspireerida» samasugust vägivalda ka päriselus? 

Phoenix olevat alustuseks püüdnud midagi isegi kosta, ent tema suust tulnud vaid ebamäärased lühifraasid. «Miks te?...Ei...ei,» sõnas staar, kellele rolli eest juba ka Oscari-nominatsiooni ennustatakse, ning kõndis ruumist välja. Järgmised tund aega vestles Phoenix Warner Brosi suhtekorraldajaga, et enda väitel olukord tagasi kontrolli alla saada, ning naasis siis intervjuule. Näitleja vabandas oma käitumist paanikaga, kuna polevat varem filmi mõju peale sedasi mõelnud. Intervjuu läks edasi, ent küsimus jäigi vastamata.

Küll aga on küsimuse luubi alla juba varemgi võtnud nii mõnedki kriitikud, kelle meelest pole tegu sugugi igivana küsimusega stiilis «kas arvutimängud teevad vägivaldseks», vaid potentsiaalselt tõesti ohtliku linalooga. Alandatud koomik Arthur Fleck, kellest allasurutud kättemaksuiha tõttu võrsub mõrtsukas Jokker, saab filmi kaudu justkui õigustuse oma tegudeks. See loob vägivallale võimsa narratiivi, mis aga võib innustada häiritud isikuid tegelast idealiseerima. Teiselt poolt leitakse siiski, et tegu on just nimelt vägivalla kriitikaga, mis pelgalt näitab, mismoodi see võib sündida. 

Ometi tundub kahtlane, et oma rollisoorituseks tohutuid pingutusi teinud näitleja tõesti kordagi sellele teemale ei mõelnud...

Warner Brosi aasta ilmselt ühe suurima hittfilmi on lavastanud režissöör Todd Phillips («Pohmaka» filmid) ning kuuldavasti peaks olema tegu millegi palju enamaga kui tüüpiline koomiksifilm – oodata on erakordselt intensiivset psühholoogilist lugu.

Eelmine treiler andis sisuliselt edasi lühikokkuvõtte filmi kesksest loost ehk klounina elatist teeniva Arthur Flecki muutumisest mõrvarlikuks Jokkeriks, kes hoiab Gothamit oma hirmuvalitsuse all. «Ema ütles alati, et naerataksin ja teeksin rõõmsa näo – ta ütles, et minu ülesanne on siia ilma naeru ja lusti tuua,» võib kuulda Jokkerit sõnamas. Seejärel näeme teda rünnakute ja vägivalla all kannatamas, lõpuks murdumas ning viimaks n-ö tuhast tõusmas juba oma lõppkujul. «Arvasin, et mu elu on tragöödia, aga see on hoopis komöödia,» ütleb ta kurjakuulutavalt.

Apollo Kinodes alates 4. oktoobrist 2019.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

Vaata treilerit:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles