Riigikogu hääletas maha Laari pakutud kandidaadid Eesti Panga nõukogusse (7)

Ege Tamm
, reporter
Copy
Mart Laar
Mart Laar Foto: Liis Treimann

Riigikogu ei kinnitanud ametisse Eesti Panga nõukogu liikmeid. Salajasel hääletusel toetas nõukogu esimehe Mart Laari esitatud kandidaate 18 riigikogu liiget, vastu hääletas 74 saadikut. 

Erakonnad ei olnud esitatud kandidaatidega rahul, sest nõukogu esimees Mart Laar ei konsulteerinud liikmeid valides ühegi erakonnaga. 

Laari soovitud nõukogu liikmete seas oli kandidaate igast parlamendierakonnast peale Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna. Tänasel riigikogu istungil juhtis sellele ebakõlale lisaks EKRE-liikmetele tähelepanu ka reformierakondlane Valdo Randpere. Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar on ise põhjendanud, et ei konsulteerinud erakondadega, sest soovis, et meeskond oleks sõltumatu.

Halvaks tooniks lugesid erakonnad ka seda, et Mart Laar esitas nõukogu liikmete nimekirja alles suvel, ehkki eelmiste nõukogu liikmete volitused lõppesid juba veebruaris. Hea tava näeb ette, et nõukogu esimees esitab siis ka uued kandidaadid. Laar vastas aga kriitikale, et nõukogu esimehe ülesanne on vähendada poliitilist survet ja seetõttu hoidus ta uute liikmete nimetamisest valimisperioodi ajal.

Ühtlasi ei näe ka Eesti Panga seadus ette, et nõukogu esimees peab nõukogu liikmeid valides erakondadega konsulteerima. Seaduses ei ole ka öeldud, millal täpselt peab esimees esitama uued kandidaadid nõukogusse. Seega ei ole Mart Laar seadust rikkunud.

"Siiani on hea tava olnud teistsugune," ütles aga rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk (Isamaa) täna riigikogu ees. Kokk märkis, et hea tava rikkumise ärahoidmiseks tuleks muuta Eesti Panga seadust. 

Laar tegi ettepaneku nimetada Eesti Panga nõukogusse Enn Eesmaa (Keskerakond), Ivari Padari (SDE), Jaanus Tamkivi (Reformierakond), Kaie Keremi, Enn Listra, Rein Minka ja Urmas Varblase. Riigikogu rahanduskomisjon otsustas teisipäeval saata Laari esitatud nõukogu uue koosseisu kandidaatide nimekirja täiskogule kinnitamiseks.

Nüüd peab Mart Laar esitama riigikogule uued kandidaadid. Eesti Panga seaduses ei ole ette kirjutatud, millal ta seda tegema peab. Kuniks uut nõukogu ei ole määratud, jäävad kehtima eelmise nõukogu liikmete volitused.  

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles