Tihe programm: Võrumaa ettevõtlusnädal avatakse Sulbi mihklilaadal

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Algab Võrumaa ettevõtlusnädal.
Algab Võrumaa ettevõtlusnädal. Foto: Tomi Saluveer / Lõuna-Eesti Postimees

Homme saab Sulbi mihklilaadal avalöögi 11. oktoobrini kestev Võrumaa ettevõtlusnädal. Traditsiooniliselt oktoobri alguses toimuval üle-eestilisel ettevõtlusnädalal juhitakse tähelepanu ettevõtlikkusele kui majanduse mootorile.

Homse ettevõtlusnädala avasündmus toimub Sulbi mihklilaadal. Võrumaa Arenduskeskuse telgis jagatakse infot maakondliku arenduskeskuse teenuste ja ettevõtlusnädala sündmuste kohta, pakutakse tasuta ettevõtlusnõu ja arutletakse ettevõtlusvõimaluste üle Võrumaal.

Kolmapäeval, 2. oktoobril toimub Mõniste rahvamajas Rõuge valla ettevõtluspäev. Teaduspargi Tehnopol innovatsioonijuht Kadi Villers räägib sellest, et paljud Eesti ettevõtted võiksid olla oma tegevuses palju edukamad, kui nad vaid julgeksid. «Mul läheb päris hästi,» võib Kadi sõnul olla hukutav lause, mis pidurdab arengut. Kadi räägib võimalustest ettevõttes innovatsiooni võimendada.

Esmaspäeval, 7. oktoobril toimub Eesti Töötukassa Võrumaa osakonnas arutelu teemal «Tööjõud Euroopast ja mujalt». Räägitakse, kuidas lahendada või leevendada ettevõttes tööjõupuudust võõrsilt tuleva tööjõu abil? Samuti, kuidas värvata võõrtööjõudu Euroopa Liidust ja mujalt ning millised on praegused kitsaskohad ja kuidas neid lahendada? Politsei- ja Piirivalveameti migratsiooninõustaja Annika Karm räägib välismaalaste värbamisega kaasnevatest ohtudest ja kohustustest. Tööotsijate ja tööandjate teenuste (EURES) peaspetsialist Jaanus Valdmaa kõneleb EL tööjõuolukorrast, värbamise kanalitest ja eeldustest, mida ettevõte enda poolt saab teha edukaks värbamiseks.

Esmaspäeval, 7. oktoobril toimub Orava talu Siidrikojas turismipäev »E-kaubandus turismis.” Üha rohkem sooritatakse tellimusi ja oste läbi e-keskkonna. E-turundus on tänapäeval möödapääsmatu – kuidas saab e-kaubandust turismis rakendada? Oma kogemusi ja häid nippe tulevad jagama Piletilevi OÜ ja EDHotels. Turismipäeval antakse ülevaade ka Põlva ja Võru maakonna turismivaldkonnast.

Esmaspäeval, 7. oktoobril toimub ka «Võrumaa esmaspäeva» nime kandev vestlusring. Eesti töötukassa Võrumaa osakonnas räägitakse, kuidas tervist arvestades teha õiget karjääri- ja elukutsevalikut ja kuidas Töötukassa teenused seda toetavad. EVEA-volikogu liige ning Töökeskkonna Haldus OÜ tegevjuht Annika Küüdorf viib läbi koolituse teemal «Kuidas tervist arvestades teha õiget karjääri- ja elukutsevalikut?" Räägitakse, milliste küsimuste korral saavad karjäärinõustajad abiks olla ja millisel juhul on kasulik karjäärinõustamisel käia.

Teisipäeval, 8. oktoobril toimub Ettevõtlusnädala raames teist korda üle-eestiline avatud ettevõtete päev, kui paljud Eesti ettevõtted avavad ukse oma telgitagustesse: «Tule sinna, kuhu tavaliselt ei pääse! Kohtu põnevate inimeste, inspireerivate keskkondade ja uute teadmistega!» Avatud ettevõtete päeval on võimalik kõikidel inimestel, sealhulgas koolidel, külastada ettevõtteid üle Eesti.

Teisipäeval, 8. oktoobril  toimub Kagu-Eesti Innovatsioonikeskuses «Cake Festival», mida korraldab Alomer OÜ ehk Koogimeister. «Oma asi vajab turule toomist – tule kauplema või näitama oma tooteid ja teenuseid,» teatavad korraldajad. KEIKis on üle 100 ettevõtte, mõned neist avavad oma töökodade uksed külastusteks.

Teisipäeval, 8. oktoobril toimub Väimelas, puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskus Tsenter teemahommik »Tulevik on kohal”. Räägitakse, kuidas tehisintellekt muudab meie igapäevaelu, kuidas panna arvuti andmeid ise automaatselt analüüsima ning kuidas õpetada välja lihtsaid masinõppe mudeleid. Ettekannetega teevad Indrek Seppo, Raul Kirsimäe, Peeter Põder, Anneli Saaroja ja Tiit Sepp.

Teisipäeval, 8. oktoobril Kagu-Eesti Innovatsioonikeskuses toimuv päev kannab nime «Startupiliku äriplaani loomine ja arendamine». Ettevõtlusnädala raames alustavad koostööd Kagu-Eesti Innovatsioonikeskus ja Tehnopol, et tuua kokku piirkonna edumeelsed (idu)ettevõtjad ning ettevõtlusega alustada soovijad. Startupiliku äriplaani loomisest ja arendamisest tuleb rääkima Taavi Tamm, kellel on pikaajaline kogemus mentori ja koolitajana.

8.- 9. oktoobril toimuval kahepäevasel koolitusel Stedingu majas räägitakse, miks omatulu teenimine MTÜ-s on oluline ja kuidas omatulu teenida, jagame kogemusi. Koolitust veab Indrek Maripuu Loovusaidast. Käsitletakse teemasid: «Kuidas teenida omatulu? Miks omatulu teenimine MTÜs on oluline, mõned näited ja ideed, mida Eestis tehtud on? Äriidee – kuidas leida ja kuidas hinnata? Kes on selle idee puhul meie peamine klient ja mis sihtgrupid on veel olulised? Mis probleemi me selle kliendi jaoks rahuldame? Kuidas see on parem kui konkurendid? Mille eest me tulu teenime ja millised on realistlikud tulunumbrid? Mis kulusid me selle tulu teenimiseks peame tegema? Millised koostööpartnereid ja mille jaoks me vajame? Lihtsa finantsplaani koostamine?»

Kolmapäeval, 9. oktoobril toimub Võru kultuurimajas Kannel ettevõtluspäev »Kuidas e-pood ettevõtjale kasu toob?” Virtuaalses keskkonnas tehakse oluline osa äritehingutest, pole tähtis kas sinu äri on suur või väike – võimalusi jagub kõigile. Praktilisi näiteid ja soovitusi jagavad ettevõtjad Ott Pärna, Martin Lond, Ivo Ukris ning Indrek ja Martin Haavistu. 

Kolmapäeval, 9. oktoobril valitakse Värska Kultuurikeskus Setomaa Aasta Ettevõtja 2019. Toimub Setomaa päeva tähistamine kontsert-aktusega ning Setomaa valla ettevõtjate tunnustamine. Antakse välja Setomaa Aasta Ettevõtja auhind.

Kolmapäeval, 9. oktoobril  esitleb Euroopa filmikohvik Võru kinos Kannel Tamas Almási dokumentaalfilmi «Vedel kuld». 14. septembril esilinastunud Tamas Almási uus dokumentaalfilm «Vedel kuld» uurib, kuidas kiiresti muutuvad tingimused võivad mõjutada sajandipikkust veinivalmistamise traditsiooni.

Neljapäeval, 10. oktoobril toimub üle-eestiline majandus- ja ettevõtlusteemaline E-viktoriin. Viktoriin toimub Junior Achievement Eesti õpikeskkonnas. Viktoriinil on oodatud osalema 7.–9. klasside õpilased ning küsimustele saab vastata nii eesti kui ka vene keeles.

Neljapäeval, 10. oktoobril toimub Stedingu kohvikus arutelu «Kuidas ettevõtja saab panustada töötajate heaollu?». Tegemist on ettevõtjatele suunatud heaolupäevaga, kus räägitakse tööandja võimalustest panustada oma töötajate liikumisse ja heaollu. Luubi alla võetakse töötajate vaimne tervis töökohal ja selle seosed firma edukusega. Tutvustatakse tervise- ja spordikulude kompenseerimise veebipõhist teenust SportID. Esmakordselt leiab aset Võru maakonnas alustanud uute ettevõtjate märkamise ehk «lusikapidu». Päev lõpeb Võru linnaruumi seiklusmänguga.

Reedel,  11. oktoobril  toimub kultuurimajas Kannel noortepäev »Idee Starter – millise ideega alustada enda minifirma?” See on ideede genereerimise päev põhikoolidele. Päeva läbiviija on Victory Trainings OÜ-st Harald Lepisk. Inspiratsioonilugusid räägivad minifirma Burbel ja õpilasfirma Cheeset. Toimub ideede arendus ja nende testimine ideelaadal kaasõpilaste peal. Külalisesineja on 2016. aastal Eesti parimaks õpilasfirmaks kuulutatud nn söödavate lusikate tootja Spoony asutaja Kaspar Kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles