Sotside pensionitõusu eelnõu läbis esimese lugemise

BNS
Copy
Riigikogu liige Heljo Pikhof
Riigikogu liige Heljo Pikhof Foto: Mihkel Maripuu

Teisipäeval läbis riigikogus esimese lugemise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, millega soovitakse pensioni baasosa pärast järgmise aasta indekseerimist suurendada 100 euro ja rahvapensioni 60 euro võrra.

Samuti läbis esimese lugemise valitsuse algatatud riikliku pensionikindlustuse seaduse täiendamise eelnõu, mille alusel tõuseb pension tuleval aastal pärast indekseerimist erakorraliselt seitsme euro võrra kuus.

Täpsemalt tõuseb pensioni baasosa 2020. aasta 1. aprillil pärast indekseerimist täiendavalt seitsme euro võrra ja pensionitõusu suuruseks koos indekseerimisega kujuneb prognoosi kohaselt 45 eurot.

Sotsiaaldemokraadid leiavad aga, et seitse eurot ei aita ühtegi eakat välja suhtelise vaesuse lõksust. «Selle näpuotsaga antava tõusu sööb samas kohe ära valitsuse otsus hakata maksustama 500 euro piiri ületanud pensione. Inimesi ei tohi ka alt vedada ja inimestel peab vanaduse korral olema õigus riigi abile,» ütles sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof.

Ta rõhutas, et sotsiaaldemokraatide eelnõu tõstab pensione päriselt. «Meie eelnõu näeb ette sellise erakorralise pensionitõusu, mis aitab väärikas eas inimesed ka tegelikkuses vaesusest või vaesusriskist välja. Ühtlasi on tegu selge alternatiiviga valitsuse eelnõule, mille puhul tuleb kahjuks rääkida pensionäride ulatuslikust ja häbiväärsest petmisest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles