Valusalt uskumatu dokk: Kaksik valetas 18-aastaselt mälu kaotanud vennale kokku täiesti uue eluloo

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Alex Lewis
Alex Lewis Foto: Kuvatõmmis

Netflixi jõuab sel reedel Briti dokumentaalfilm «Tell Me Who I Am» («Ütle, kes ma olen»), mis räägib uskumatuna näiva loo kaksikvendadest, kellest üks sai võimaluse ja otsustas teise mälu «ümber kirjutada». 

Alex Lewis oli 1982. aastal kõigest teismeline noormees, kui ta sattus mootorrattaõnnetusse, mille tagajärjel ta koomasse vajus. Ärgates oli tema mälu praktiliselt tühi: ainus, mida ta mäletas, oli see, et tal on kaksikvend Marcus. Isegi noormehe enda nime oli amneesia tema teadvusest pühkinud. Perekonnafotode abil aitas vend tal tasapisi taastada mälestused nende õnnelikust lapsepõlvest. Paraku ei olnud need mälestused päris – Marcus oli otsustanud venda säästa ning valusa reaalsuse asemel jätta mulje, et nad on elanud muretut elu. Tema ise pidi elu lõpuni elama traumast muserdatuna, kuid miks ei peaks vend saama uut võimalust? Julgemata oma väljamõeldisi tunnistada, uskus Alex üle 20 aasta kõike, mida vend rääkis, kuni illusioon murenema hakkas. Lõplik tõde jõudis Alexini aga alles enam kui 35 aastat hiljem, dokumentaalfilmi võtetel.

Ed Perkinsi loodud dokis rulluvad lahti mitme aastakümne sündmused, saladused ja valed, mis kaksikuid seovad. Dokk näitab valusalt, kui sügavuti jooksevad perekondlikud saladused ja kui kaugeleulatuv võib olla sellest tulenev hingeline trauma. Tänavu Londoni filmifestivalil esilinastunud dokk koosneb mõtteliselt kolmest osast: kaksikute eluloost mõlema vaatevinklist ja lõpuosast, kus vennad elus esmakordselt otsesõnu kõigest juhtunust vestlevad ning mälukaotusega vend saab viimaks täpselt teada, kes ta on.

Vaata treilerit:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles