Leppeta Brexiti korral peavad vahetusõpilased taotlema viisat või elamisluba

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Brexiti pooldajate loodud plakatid. 9.09.2019
Brexiti pooldajate loodud plakatid. 9.09.2019 Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / Scanpix Baltics

Leppeta Ühendkuningriigi lahkumine Euroopa Liidust (EL) tähendab Inglismaal õppivatele õpilastele, et neil tuleb taotleda elamisluba või viisa, kuid oluliselt suuremaid muutusi välisõpilastele see ei too.

Haridus- ja teadusministeeriumi Euroopa Liidu ja rahvusvahelise koostöö osakonna juhataja Kristen Lahteini sõnul tähendab leppeta Brexit Eesti kodanikele seda, et tuleb taotleda viisat või elamisluba. «Leppega lahkumisel üleminekuperioodil midagi õpilaste jaoks ei muutu,» lausus Lahtein. Üleminekuperiood kestaks 2020. aasta lõpuni.

Lahteini sõnul kõik need õpilased, kes praegu õpivad Inglismaal, ei peaks muretsema, sest õppega seotud tingimused on kokku lepitud õpilase ja kooli vahelises lepingus. «Brexit nende kehtivust või sisu muutma ei peaks,» sõnas ta.

Ministeeriumile teadaolevalt on praegu Ühendkuningriigis õppimas umbes 10 vahetusõpilast ja nende vahetust Brexit ei mõjuta ning see kestab planeeritud aja lõpuni. Lahtein selgitas, et riikide-vaheliselt ei ole näha ette tulevastele õpilastele takistusi, kui ainult, et nad peavad taotlema viisat või elamisluba.

Yfu Eesti väljaminevate õpilaste programmispetsialisti Mari Tanissaare sõnul on neile andnud sealne partner teada, et ka kokkuleppeta Brexiti puhul saavad õpilased jääda Suurbritanniasse õppima ilma suurte probleemideta. «Võib tekkida vaid vajadus taotleda ajutist luba riigist lahkumiseks,» selgitas Tanissaar ja lisas, et see tekib ainult siis, kui õpilased soovivad programmi jooksul Suurbritanniast sisse-välja reisida. Antud loa taotlemine peaks Yfu Eesti partneri sõnul olema lihtne ja see väljastatakse 36 kuuks. «Samuti on partner kinnitanud, et nii leppega kui leppeta Brexiti puhul on meil ka tulevikus võimalik õpilasi Suurbritanniasse õppima saata, erinevused võivad olla vaid juba eespool mainitud loa taotlemisel,» selgitas Mari Tanissaar.

Mis seis on Brexitiga?

Tänase seisuga on kokku lepitud Põhja-Iirimaa tolli- ja maksusüsteemi puudutavates üksikasjades, ülejäänu kohta kehtib endise peaministri Theresa May läbi räägitud lepe. 

Nüüd tuleb oodata Inglismaa peaministril Boris Johnsonil laupäeva, kui Briti parlament leppe siis heaks kiidab, on võimalik teiste küsimuste lahendamise juurde liikuda. 

Leppe kinnitamiseks on vaja nii ELi kui ka Briti parlamendi heakskiitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles