Briti parlamendi spiiker blokeeris uue hääletuse Brexiti üle

Copy
Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow.
Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow. Foto: ISABEL INFANTES/AFP/SCANPIX

Briti parlamendi alamkoja spiiker John Bercow blokeeris esmaspäeval peaminister Boris Johnsoni katse korraldada hääletus tema uue Brexiti-leppe üle.

Bercow sõnul ei saa Johnson esitada sama meedet teist korda samal parlamendi istungjärgul.

Seadusandjad lükkasid laupäeval väljaastumisleppe üle hääletamise edasi, sundides valitsust taotlema Euroopa Liidult ajapikendust, kuni lepingu jõustamiseks vajalikud õigusaktid on heaks kiidetud.

«Tänane ettepanek on sisuliselt sama, mis laupäevane ettepanek ja alamkoda on asja otsustanud,» lausus Bercow.

Tegemist on järjekordse tagasilöögiga Johnsonile, kes pidi kahe päeva eest paluma ELilt täiendavat ajapikendust. Leppe edasilükkamist jõuliselt vastustav Johnson ise taotluskirja ei allkirjastanud, vaid see saadeti Brüsselisse riigi suursaadiku nimel.

Johnson saatis Euroopa Ülemkogu alalisele eesistuja Donald Tuskile ka teise, signeeritud kirja, milles kinnitas, et Brexiti edasilükkamine ei ole tema soov, ja hoiatas, et järjekordne edasilükkamine kahjustaks Ühendkuningriigi ja selle ELi partnerite huve. 

Briti valitsuses Brexiti planeerimise eest vastutav minister Michael Gove ütles pühapäeval meediale, et riik lahkub igal juhul 31. oktoobril EList. 

BBC andmeil uskus Johnson enne Bercow hoopi, et tal on piisavalt hääli Brüsseliga kokku lepitu läbisurumiseks. 

ELi riigid on ajapikenduse osas väljendanud erinevaid seisukohti. Prantsusmaa on nimetanud seda kahjulikuks, Saksamaa aga teatas täna, et toetab lühikest tehnilist edasilükkamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles