Austraalia maastikupõlengud ohustavad miljonilinn Sydneyt

Copy
Sydney ooperimaja põlengutest tekkinud sudu sees.
Sydney ooperimaja põlengutest tekkinud sudu sees. Foto: PAUL BRAVEN/EPA/SCANPIX

Austraalia idaosas lõõmab viimase seisuga üheksa hädaolukorra tasemel põlengut, mis ohustavad ka 4 miljoni elanikuga Sydney linna. Praeguseks on leegid hävitanud suurema maa-ala, kui terve eelmise põlenguhooaja jooksul kokku.

Austraalias lõõmavad maastikupõlengud jõudsid täna suurlinna Sydney kesklinnast mõne kilomeetri kaugusele ning tuletõrjelennukid heidavad linna põhjaosas majadele ja rohelusele punast mittepõlevat ainet.

Võimude sõnul said nad ühe eeslinnas lahvatanud põlengu kontrolli alla, kuid veel üks on kontrolli alt väljas.

Lõuna-Sydney lähedal piserdati elumaju tulevastase kemikaaliga.
Lõuna-Sydney lähedal piserdati elumaju tulevastase kemikaaliga. Foto: DAN HIMBRECHTS/EPA/SCANPIX

Õhust tehtud piltidelt on näha tulekahju läbimas Sydney põhjaosas asuvat Turramurra eukalüptipuude metsa. See asub kesklinnast umbes 15 kilomeetri kaugusel. Piirkonda saadeti majasid kaitsma tuletõrjujad.

«Tulekahju levib ruttu,» hoiatas Uus-South-Walesi tuletõrje elanikke. «Kinnistud on ohus.» Esialgu puuduvad teated piirkonnas põlenud hoonetest.

Kuigi Sydney kesklinna piirkond ei ole otseses ohus, võivad olud kiiresti muutuda. Linn jääb hädaolukorra tasemel põlengu piirkonda.

Tuletõrjujad Sydney äärelinna lähedal põlengut kustutamas.
Tuletõrjujad Sydney äärelinna lähedal põlengut kustutamas. Foto: SAEED KHAN/AFP/SCANPIX

Täna ennelõunal teatas Uus-Lõuna-Walesi meteoroloogiateenistus, et lõunatuulega langes Sydney õhutemperatuur 11 kraadi võrra ning iilid peaks aitama leevendada linna piiravat suitsu.

Samas võivad tugevad tuuled muuta osariigi põhjaosas lõõmavad põlengud ettearvamatuks.

Austraalia suurima elanikkonnaga osariik Uus-Lõuna-Wales kuulutas eile enneolematu maastikupõlengute ohu tõttu välja eriolukorra.

Tänase seisuga on osariigis 74 põlengut, millest pooled on saadud kontrolli alla. Lisaks sellele põlevad suured alad ka Queenslandi osariigis.

Uus-Lõuna-Walesis asuvas Bullocky Ways põlenud elamupiirkond.
Uus-Lõuna-Walesis asuvas Bullocky Ways põlenud elamupiirkond. Foto: STRINGER/REUTERS/SCANPIX

Uus-Lõuna-Walesi eriolukordade minister David Elliott hoiatas, et alanud nädal võib olla põlengute osas kõige ohtlikum, mida riik on eales näinud.

«See, mis on praeguste maastikupõlengute hooajal hävinud, ja praegu ei ole isegi suvi kätte jõudnud, on tegelikult kolm korda rohkem, kui eelmisel põlenguhooajal kokku,» lausus Elliott. «Tegu on väga reaalse tekkiva katastroofiga, millele me peame vastu astuma ning mida see osariik ei pruugi olla varem näinud.»

Seni on põlengutes alates reedest hukkunud kolm inimest, hävinud on üle 150 elumaja ning enam kui 970 000 hektarit metsa- ja põllumaad. Naaberosariigis Queenslandis oli hävinud üheksa elumaja. 

Uus-Lõuna-Walesis osaleb lisaks tuletõrjujatele kustutustöödel sõjavägi, osariigis on suletud 367 kooli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles