Galerii: Krista Aru esitles monograafiat rahvajuhist ja riigivanemast Jaan Tõnissonist

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy

1919. aasta 18. novembril kinnitas noorukese Eesti Vabariigi Asutav Kogu ametisse Jaan Tõnissoni esimese valitsuse. 2019. aasta 18. novembril esitles Krista Aru Eesti Üliõpilaste Seltsi majas kaheköitelist monograafiat «Jaan Tõnisson – rahvajuht ja riigivanem», mis annab põhjaliku ja kronoloogilise ülevaate selle erakordselt mitmekülgse mehe elukäigust.

Kuigi monograafia maht on ligi tuhat lehekülge, on see Krista Aru sõnul kõigest sissejuhatus Jaan Tõnissoni elu ja tegevuse uurimisse. «Olen arvutanud, et ehk 15 taolise köitega saaks Tõnisson enam-vähem ammendavalt uuritud,» märkis autor.

Jaan Tõnisson on Krista Aru elus mänginud tähtsat rolli pikki aastaid, alates ajast, kui ta Juhan Peegli käe all Tartu ülikoolis Eesti ajakirjanduse ajalugu õppis. Tõnisson on olnud tema jaoks kaasteeline, aga ka vaimne teejuht.

«Kui iseloomustada Tõnissoni ühe sõnaga, siis oli ta visionäär. Tal oli suur idee, mille poole püüelda ning ta uskus Eesti rahvasse ja Eesti riiki,» ütles Aru.

Monograafia anti välja Riigikantselei stipendiumi «Eesti riigijuhid 1918–1940/1944» toel ning avaldati Rahvusarhiivi asutatud riigimeeste elulugude sarjas. Varem on riigimeeste elulugude sarjas ilmunud Jüri Andi monograafia August Reist (2012), Indrek Paavle monograafia Otto Tiefist (2014) ning Toomas Karjahärmi ja Ago Pajuri monograafia Konstantin Pätsist (2018).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles