Meelis Mesi: 22 lõhkekeha tunnis

Meelis Mesi.
, Päästeameti Demineerimiskeskuse juhataja
Copy
Tankitõrjemiini sulatamine külmunud pinnasest Lasnamäel Keevise tänaval 2017. aastal.
Tankitõrjemiini sulatamine külmunud pinnasest Lasnamäel Keevise tänaval 2017. aastal. Foto: Päästeameti Deminineerimiskeskus

Päästeameti demineerimiskeskus on Eestis demineerimistöid teinud alates 1992. aastast. Demineerijate põhiülesannete hulka kuuluvad pommi- ja plahvatusohu kõrvaldamine, veealused demineerimistööd Eesti siseveekogudes ning keemia- ja kiirgusohu kõrvaldamine. Need on kriitiliselt olulised, kuid siiski väiksem osa demineerijate tööst, sest kõige suurema osa, lausa kolmveerandi kõigi pommigruppide (neid on kokku neli – toim) tegevusest moodustab lahingumoona ohutuks tegemine. Enamasti on tegu Esimesest ja Teisest maailmasõjast jäänud lõhkekehadega.

Eesti maapõues leidub hinnanguliselt veel sadu tuhandeid lõhkekehi, mis on jäänud siia maailmasõdadest. Igal aastal teevad päästeameti demineerijad kahjutuks ligi 4000 lõhkekeha ja see arv ei näita vähenemise märke. Muutmaks Eestit ohutumaks, on päästeameti demineerimiskeskus teinud viimasel viiel aastal plaanilisi demineerimistöid piirkondades, mille kohta on teada, et sinna on jäänud palju vana lahingumoona. Näiteks tänavu Saaremaal tehtud demineerimistöödel toodi viie päevaga välja ja tehti kahjutuks üle 900 lõhkekeha ehk kaheksatunnise tööpäeva jooksul umbes 22 lõhkekeha tunnis. Plaanilisi demineerimistöid, mida teeme heas koostöös teiste ametkondadega, jätkame kindlasti ka edaspidi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles