Salapärane Robin Hood maksab Istanbulis vaeste arveid

Copy
Inimesed Istanbuli tänaval. Elamiskulud kogu Türgis on viimasel ajal järsult kasvanud.
Inimesed Istanbuli tänaval. Elamiskulud kogu Türgis on viimasel ajal järsult kasvanud. Foto: Emrah Oprukcu / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Türgi suurlinna Istanbuli kehvemal järjel linnaosi on hiljuti hakanud väisama salapärane heategija, kes tasub toidukauplustes vaesemate inimeste võlgu ning libistab ukse alt tuppa ümbrikke rahaga. Elamiskulud Euroopa ja Aasia piiril asuvas metropolis, nagu kogu Türgis, on hüppeliselt kasvanud ning viimasel ajal on riigis terved pered sooritanud rahaliste raskuste tõttu koos enesetapu.

Istanbuli Aasia poolel asuva töölislinnaosa, peamiselt laevaehituse poolest tuntud Tuzla mitut elanikku tabas läinud nädalal rõõmus üllatus, kui nad avastasid, et nende poest võlgu ostetud kauba eest oli tasunud tundmatu mees.

«Keegi tuli ja küsis näha märkmikku, kuhu ma panen kirja klientide võlad,» rääkis uudisteagentuurile Demirören kohali poeomanik Coşkun Yılmaz.

«Neljal inimesel oli tasumata suur summa ja ma ütlesin talle, kus nad elavad. Ta tuli pärast nendega vestlemist tagasi ja maksis kõik võlad ära. Sain ka teada, et ta oli neile peredele lisaks veel raha andnud,» jutustas Yılmaz. «Küsisin tema nime ja ta ütles mulle: «Kutsu mind lihtsalt Robin Hoodiks.»»

Toidukaupade hinnad ja kommunaalkulud kasvasid järsult, kui Türgi liir 2018. aastal kokku kukus.

Toidukaupade hinnad ja kommunaalkulud kasvasid järsult, kui Türgi liir 2018. aastal kokku kukus. Kuigi inflatsioon on nüüdseks langenud toonaselt 25 protsendilt 8,6 protsendile, kasvab tööpuudus endiselt ning näiteks elekter maksab kümme korda enam kui aasta tagasi.

Arvatakse, et sama salapärane heategija libistas märtsis, kui toiduhinnad järsku tõusid, töölislinnaosades puudust kannatavate perede ukse alt sisse ümbrikke 1000 liiriga (160 eurot) ning maksis juunis ramadaani lõpu puhul kokku 25 000 liiri (4000 euro) ulatuses toidukaupluste võlgu.

«Mees ütles mulle, et ta oli tulnud kohale selleks, et tasuda nende võlgu, kes ei suuda seda ise teha,» rääkis samuti Tuzlas poodi pidav Tuncay Yaşar.

«Ma olen siin olnud 30 aastat ja see on esimene kord, kus ma olen niisuguse teoga kokku puutunud. Mu kliendid olid väga õnnelikud ja tahtsid teda näha, aga ma ei tea, kes ta on. Ta ei öelnud oma nime ning lausus vaid, et teeb seda teenimaks ära jumala õnnistust.»

Türgit on viimasel ajal šokeerinud hulk suitsiide, kus terved pered on korraga otsustanud sooritada enesetapu. Suitsiidilainet seostatakse aina kasvava vaesusega.

Novembri algul jätsid Istanbuli ühes kõige konservatiivsemas linnaosas Fatihis neli ühe pere liiget – kaks meest ja kaks naist vanuses 48–60 aastat – oma uksele naabritele mõeldud hoiatuse mitte siseneda, sest ruumis on tsüaniid. Kui politsei kohale jõudis, leidsid nad eest neli surnukeha.

Lähedaste sõnul oli neljaliikmeline pere püüdnud toime tulla vaid ühe inimese muusikaõpetaja palgaga, lisaks sellele olid nad kannatanud terviseprobleemide ja kasvavatest võlgadest ja töötusest tuleneva depressiooni käes.

Päev hiljem leiti kuurortlinnast Antalyast oma kodust surnuna terve perekond, nende seas viie- ja üheksa-aastane laps. Pikalt töötu pereisa jättis maha hüvastijätukirja, kus põhjendas suitsiidi rahaliste raskustega.

Türgi valitsusmeelne ajakirjandus ning ametnikud on tõrjunud väiteid, et enesetapulaine võiks olla seotud kasvava vaesusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles