Taliban vabastas kaks Afganistanis vangistatud välisprofessorit

Copy
Talibani pilt 2017. aastast, kus on näha röövitud professorid Timothy Weeks (üleval) ja Kevin King (all).
Talibani pilt 2017. aastast, kus on näha röövitud professorid Timothy Weeks (üleval) ja Kevin King (all). Foto: AP / Scanpix

Taliban vabastas täna ühe ameeriklasest ja ühe austraallasest professori, keda rühmitus hoidis pantvangis 2016. aastast, teatasid Talibani ja politsei allikad.

Talibani ametniku sõnul vabastati kaks Kabuli Ameerika ülikooli professorit – ameeriklane Kevin King ja austraallane Timothy Weeks – Afganistani lõunaosas Zabuli provintsis. Piirkond on suuresti Talibani kontrolli all.

«Kaks Ameerika ülikooli professorit vabastati täna hommikul kella 10 paiku Zabuli provintsis Nawbahari rajoonis. Nad lennutati Zabulist ära Ameerika kopteritega,» ütles üks kohalik politseinik.

Tema kinnitusel kehtis piirkonnas enne vangide vahetust 48-tunnine vaherahu.

Vabastamist kinnitasid uudisteagentuurile AFP ka kolm Talibani allikat. USA saatkond Afganistanis pole asja seni kommenteerinud.

Professorid said vabaks mõni tund pärast seda, kui Afganistani valitsus vabastas kolm talibist vangi ja saatis nad Katari. Näib, et Taliban keeldus professoreid vabastamast enne, kui nad olid saanud tõendeid nende liikmete jõudmisest Katari.

Afganistani president Ashraf Ghani ütles eelmisel nädalal, et tegu oli keerulise aga tähtsa ostusega ning see žest tuli teha humanitaarkaalutlustel. 

Vahetuse käigus vabastas Afganistani valitsus muuhulgas Anas Haqqani, kes oli Haqqani mässuliste rühmituse üks liidritest ning peamisis rahakogujaid. Tema vend Sirajuddin juhib Haqqani võitlejate võrgustikku ning on Talibani asejuht.

Lisaks kahele välisõppejõule vabastas Taliban ka kümme vangistatud Afganistani julgeolekujõudude liiged. Rühmituse teatel viidi vangidevahetus edukalt ellu.

«See on samm edasi heatahtlikkuse ja usalduse ehitamises, mis võib aidata rahuprotsessi,» teatas rühmitus oma avalduses.

Relvastatud isikud röövisid kaks inglise keele professorit 2016. aasta augustis autost, mis transportis neid ülikoolilinnakust välja. 

Mõni päev hiljem püüdsid USA sõjaväelased neid vabastada, kuid Weeks ja King olid paar tundi varem toimetatud teise peidukohta.

Austraalia õppejõud Timothy Weeks 2017. aasta jaanuaris Talibani avalikustatud videol.
Austraalia õppejõud Timothy Weeks 2017. aasta jaanuaris Talibani avalikustatud videol. Foto: AP/Scanpix

2017. aasta jaanuaris avalikustas Taliban video, kus mehed pöördusid USA presidendiks valitud Donald Trumpi poole palvega saavutada kokkulepe nende vabastamiseks.

Vabastatud õppejõudude seisundi kohta pole seni infot jagatud, kuid läinud nädalal ütles Ghani, et nende tervis on terroristide käes vangustuses olles halvenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles