Võru linna tabanud gripilaine on taandumas

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Grippi haigestumie riski saab vähendada selle vastu vaktsineerides.
Grippi haigestumie riski saab vähendada selle vastu vaktsineerides. Foto: Margus Ansu

Võru Kesklinna koolist alguse saanud B-gripi puhang on vaibumas. Terviseameti labor tuvastas Võrus neli gripijuhtumit, neist kaks Kesklinna koolis ja ühe lasteaias. Mujal Eestis on tuvastatud üks gripiviirus Lääne- ja teine Järvamaal.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialisti Olga Sadikova sõnul oli Võru Kesklinna koolis palju juhtumeid, kus lapsed jäid haigeks, kuid ei pöördunud arsti poole, vaid tulid hiljem tagasi kooli vanemate tõenditega. «Meil pole täpset pilti, kui palju oli grippi haigestumisi,» lisas ta.

«Praegu ei saa veel öelda, kas Võru gripipuhang levib mujale Eestisse edasi,» rääkis Sadikova, kelle sõnul ei ole B-gripiviirus nii agressiivne kui A-gripiviirus. «Tavaliselt haigestub viirusesse kas üks pere, klass või kool. Hoiame igal juhul pilku peal, kuid praegu võib öelda, et olukord on normaliseerumas.»

Keegi ei ole Sadikova sõnul senini gripi tõttu hospitaliseeritud, järelikult ei ole ka haiguse kulg olnud väga raske. «Gripiviiruse puhul on ohtlikud tüsistused. Ülemiste hingamisteede haigused on üldiselt sama rasked, kuid nende puhul ei teki eluohtlikke tüsistusi.»

Septembrist, mil alustati vaktsineerimisega, on kaitsesüsti teinud 30 protsenti rohkem inimesi kui eelmisel aastal samal ajal. «Ka apteekides vaktsineeriti 5000 korda rohkem kui aasta varem,» lisas gripispetsialist. «Täpsed andmed saame teada jaanuaris.»

Möödunud nädalal, 25. novembrist 1. detsembrini pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3272 inimest. 53,3 protsenti arsti poole pöördunutest olid kuni 15-aastased lapsed ja noored.

Haigestumuse intensiivsus püsis varasemate aastate samade perioodidega võrreldes samal tasemel ega ole ületanud hooajale iseloomulikke näitajaid. 87 protsenti kõikidest laboratoorselt kinnitatud proovidest olid viirusliku etioloogiaga, ülejäänud olid bakteriaalse päritoluga.

Gripitaoliste haiguste tekitajaks on endiselt rino- ning paragripiviirused. Enim haigestuvad jätkuvalt kuni viieaastased lapsed.

Hooaja algusest on alatüpeeritud 2 A-gripiviirust, kõik olid A gripiviirusega A(H1N1)pdm09.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel oli grippi haigestumise intensiivsus madal Euroopa regiooni kõikides riikides. Püsivat gripiviiruse levikut ei ole veel täheldatud üheski riigis, kuid registreeritakse üksikud gripiviirusega seotud haigusjuhte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles