KIRI: Puudega inimesed saavad tasuta abi

Copy
Vandeadvokaat Kalle-Kaspar Sepper
Vandeadvokaat Kalle-Kaspar Sepper Foto: Remo Tõnismäe

Viimasel ajal on meedias leidnud kajastamist juhtumid, kus abivajaja ei ole saanud abi ning on ilma jäänud talle vajalikest teenustest või toetustest. Näiteks puudetoetusest, isikliku abistaja teenusest või töövõimetoetusest.

Põhiseaduse järgi on Eestis puudega inimesed riigi ja kohalike omavalitsuste erilise hoole all. Kodanikul on õigus riigi abile vanaduse, töövõimetuse, toitjakaotuse ja puuduse korral. Riigil on kohustus luua ning hoida toimivana sotsiaal- ja tervishoiusüsteem, mis tagab vajaduse korral abi.

Kui inimene vajab riigilt abi, peab riik ameti või kohaliku omavalitsuse kaudu abivajadust terviklikult hindama ja selgitama välja, millist abi inimene vajab. Menetlus abistamise otsuse tegemiseks tuleb toimetada selliselt, et inimene ei peaks tegema ülemääraseid pingutusi. Ta peab abi saama siis, kui tal seda on vaja. Peab lähtuma ennekõike inimese vajadustest, mitte näiteks omavalitsuse võimalustest. Amet või kohalik omavalitsus ei saa jätta abi andmata, kui tal vastavaid teenuseid pakkuda ei ole.

Igal abivajajal on õigus toetuse või teenuse mittemääramise otsus vaidlustada haldusmenetluse seaduses ettenähtud alustel. Inimesel on võimalik esitada vaie ning põhjendada, miks otsus on ebaõige. Paraku on see keerukas ning ajamahukas. Lisaks võib juristi või advokaadi palkamine olla ka üsna kulukas.

Abikäe on ulatanud MTÜ Händikäpp, kelle üks põhieesmärke on seista puudega inimeste õiguste eest ja vajaduse korral sekkuda. Kui inimene vajab, saab Händikäpa kaudu nõustamist ja abi lisataotluste ja vaiete esitamisel. Händikäpp teeb koostööd OÜga Advokaadibüroo Sirel & Partnerid, koostöös oleme paljusid abivajajaid aidanud.

MTÜ-le Händikäpp on riik selliste olukordade lahendamiseks eraldanud raha, mis tähendab, et abivajajal ei tule teha oma õiguste eest seismisel rahalisi väljaminekuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles