Jandali tantsukeerutused raiuti raamatusse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tõrva segarahvatantsurühm Jandali
Tõrva segarahvatantsurühm Jandali Foto: Vello Jaska

Tõrva segarahvatantsurühma Jandali korraldas hiljutise ümmarguse tähtpäeva puhul peoõhtul, kuhu kutsus sõbrad kokku. Jandali tutvustas ka trükisooja raamatut «Jandali 30 hooaega», mille koostas rühmas tantsiv Silvar Lelle.

1989. aasta novembris tookordses Valga EPTs kokku saanud rahvatantsurühma sünni taga on tuntud rahvatantsuõpetaja Niina Ilisson. Temal õnnestus enda ümber koondada palju paare, kellega koos loodi silmailu ja edendati rahvatantsukultuuri aastaid. Alles 1999/2000. aastavahetusel andis Ilisson rühma juhendamise üle teisele rahvatantsuentusiastile, samas rühmas tantsivale Ain Veebelile.

Tema juhendamine vältas ka ligemale kümnendi. Üksnes aastatel 2005/2006 viis Jandalit edasi Marit Rauk. 2010. aasta esimesest jaanuarist juhendab segarahvatantsurühma Jandali Valdeko Kalamees: ainuke inimene, kes on Jandalis kaasa löönud rühma asutamisest alates.

Jandali on 30 tegevusaasta jooksul olnud Valga EPT, Tõrva linna, Helme valla ja jaanuarist 2018 Tõrva valla Ala rahvamaja kunstikollektiiv. Tantsureisid on viinud Jandali folkloorifestivalile Europeade Valencias ja Torinos. Oma kunsti on käidud näitamas ka Rootsis, Ungaris ja Saksamaal ning EXPO maailmanäituse kultuuriprogrammis Hannoveris. Ja muidugi Soomes, Lätis, Valgevenes.

Äsjasel peol esinesid juubilar ja külalistantsijad vaheldumisi. Oma oskusi näitasid teistele peolistele tantsurühmad Sõlesepad, Lätimaalt Naukśene tantsurühm, Kuuvarjutus, Lys naisrühm, Turel ja Liisud. Viimati mainitute Kaera-Jaan sujus rahvamuusikaansambli Kirime saatel.

Tantsuringidele lisaks pakkusid vaheldust lauluviisid ja rahvapillihelid. Esinesid Tõrva kultuurimaja naisansambel Hermes ning rahvamuusikaansambel Jauram ja Kirime.

Nii rahvakultuuri keskuse juht Kalle Vister kui ka Valgamaa rahvakultuurispetsialist Eha Mandel nentisid, et Jandali on 30 tegevusaasta jooksul teinud tänuväärset tööd Eesti rahvatantsukultuuri viljelemisel ja edasikandmisel. Seejuures andis rahvakultuuri keskuse juht Vister üle rahvakultuurikeskuse tänukirja rahvatantsurühmale Jandali ning Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi tänukirja tantsurühmale Jandali, tema endistele juhendajatele Marit Rauk ja Ain Veebel. Tänukirja ja tunnustusmärgi «Rühma hing said rühma looja Niina Ilisson ja rühmas pikemat aega tantsinud tantsijad Liivi Orav, Silvar Lelle ja Margit Lelle. Rühma praegust juhendajat Valdeko Kalameest tunnustati staažimärgi ja tänukirjaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles