EDETABEL Lõuna-Eesti Postimehe loetuimad lood 2019. aastal

LEPM
Copy
Polja ja Proša suve algul Valgas.
Polja ja Proša suve algul Valgas. Foto: Monika Kaur/Eesti Jahimeeste Selts

Need on Lõuna-Eesti Postimehe loetuimad lood lõppeval aastal.

Loetumate lugude sekka mahtusid eeldatavalt vägivaldsed ja traagilised sündmused, aga sekka jagus ka meeltlahutavamaid lugusid nagu Venemaalt pärit karude saabumine Valgamaale või lühemaid nuppe nagu presidendi jäetud sõnum autokapotil.

1) Põlvamaal leiti teekraavist 15-aastase neiu surnukeha

Tüdruku surnukeha leiti paarisaja meetri kauguselt Tilsi küla piirist. Тело погибшей нашли в паре сотен метров от деревни Тилси.
Tüdruku surnukeha leiti paarisaja meetri kauguselt Tilsi küla piirist. Тело погибшей нашли в паре сотен метров от деревни Тилси. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

1. jaanuaril kella 14.15 paiku sai häirekeskus teate, et Põlva vallas leiti teekraavist noore neiu surnukeha. Politsei selgitas, et hukkunu on 15-aastane kohalikus perekodus elanud neiu, kes on varem korduvalt jäänud ööks ära perekodu töötajatele sõna jätmata, kuid on nendel juhtudel alati turvaliselt koju tagasi jõudnud või toodud.

2) Salapärane suits levis üle Eesti

Aprillis tuli häirekeskusesse kõnesid inimestelt põhiliselt Lõuna- ja Kesk-Eestist, kes nägid õhus sinist vinet ning tunnevad suitsuhaisu. Sünoptiku sõnul oli suure tõenäosusega tegu Valgevene ja Ukraina tulekahjudest siia kandunud suitsuga.

3) Avo Leoki kümne aasta töö hävis mõne tunniga

Tulekahju Paadi talus.
Tulekahju Paadi talus. Foto: Arved Breidaks/Lõuna-Eesti Postimees

Juunis hävitas kahjutuli vaid loetud tundidega endise krossimehe Avo Leoki kümne aasta pikkuse töö – Eestis ainulaadse aafrika angersäga kasvatuse.

4) Ränkel Kärbi dopingutarvitamisest: hakkasime ise ka mingites asjades kahtlema

Märtsis puhkes Eesti suusatamise dopinguskandaal, kui selgus, et dopingut kasutasid Algo Kärp, Karel Tammjärv ja Andreas Veerpalu. Suusakoondislane Raido Ränkel tunnistas, et arutas kahtlusi Algo Kärbi osas pärast Karel Tammjärve ülestunnistust nii treener Anti Saarepuu kui tugimeeskonnaga.

5) Bussijuht pahandab: kui tulla Poolast Eestisse, tuleb masendus peale

Rahvusvaheliste reiside bussijuht Heikki Võõras pole rahul sellega, kuhu suundub meie tänavate ja teede ehitus. Näidetena tõi ta välja nii vähesed teeäärsed parklad, häirivad šikaanid kui ka kitsad ristmikud.

6) Galerii: kohus mõistis Valga pereisa ühe löögiga surmanud nooruki kuueks aastaks vangi

Valgas peetud istungil otsustas kohus, et mullu novembris Valga pubi ees rusikahoobiga pereisa surma kaasa toonud Aleks Simanisel tuleb karistuseks reaalselt vanglas veeta kuus aastat. Ta vahistati otse kohtusaalis.

Kohus mõistis Valga pereisa ühe löögiga surma saatnud Aleks Simanise kuueks aastaks vangi.
Kohus mõistis Valga pereisa ühe löögiga surma saatnud Aleks Simanise kuueks aastaks vangi. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

7) Päästjad tõmbasid koduaia tiigi tühjaks

Päästjad võtsid naabermaja kustutamiseks vett valgalaste Erich ja Maie Sisase väikesest tiigist. Nende selja taga on näha tühja tiiki enne seda, kui päästjad sinna 30 tonni vett tagasi viisid. Эрих и Майе Сисас переживают из-за рыбы.
Päästjad võtsid naabermaja kustutamiseks vett valgalaste Erich ja Maie Sisase väikesest tiigist. Nende selja taga on näha tühja tiiki enne seda, kui päästjad sinna 30 tonni vett tagasi viisid. Эрих и Майе Сисас переживают из-за рыбы. Foto: Tiit Loim

Valga suvilarajoonis põlevat maja kustutanud päästjad tõmbasid naabermaja tiigi veest tühjaks. Ajakirjanikult inimeste muret kuulnuna täitsid nad hinnalisi kalu sisaldanud tiigi taas veega.

8) Kes on Lõuna-Eesti 500 parimat palgamaksjat?

Kolmes Lõuna-Eesti maakonnas registreeritud 2540 äriühingut maksid teises kvartalis riigile tööjõumakse kokku üle 24 miljoni euro. Tööjõu eest riigile tasunud Võru-, Valga- ja Põlvamaa ettevõtted andsid tööd 19 344 inimesele. Kolme maakonna keskmine brutopalk on 737 eurot.

9) VIDEO: Valgas jalutasid Pihkvast tulnud karud Polja ja Proša

Valgas nähti juunis liikumas paari karu, kes kohalike jahimeeste tehtud selgitustöö tulemusel osutusid Pihkvas lahti lastud karudeks, kellel nimeks Polja ja Proša.

10) On nad spioonid või poliitilised põgenikud?

Seljas eraldusmärkideta laigulised militaarrõivad, enesekaitseks taktikalised noad, torkenaasklid ja pipragaas, otsivad kaks Venemaalt Eestisse imbunud meest piiriäärses Sirgova külas lähenevat mootorimürinat kuuldes võsastikus varju. Kui Eesti piirivalve nad leiab, meenutavad piiririkkujad pigem kurikuulsaid Krimmi «rohelisi mehikesi» kui tagakiusatud põgenikke, kellena nad end kohe esitlevad.

11) Politseinike eest põgenenud mees hülgas auto ja jooksis vette

Tartus alanud sõidukijälitamine sai Räpinas ootamatu lõpu, kui juht autost vette sööstis ning politseinikel silmist kadus.

12) Jooksukrossil särasid endised tippsuusatajad

Otepää vallas Räbi külas sai taas teoks traditsiooniline jooksukross, kus tänavu tuli rajale mõõtu võtma 79 jooksjat. 7,9-kilomeetrisel rajal kujunes Margus Koore ja Andrus Veerpalu vaheline heitlus esikoha nimel äärmiselt tasavägiseks.

13) Salakaval puugihaigus külvab mõistmatust ja kannatusi

Puukide levitatava borrelioosi keerukas iseloom toob kaasa olukorra, kus osa patsiente peab arsti juures saadavat abi ebapiisavaks ning ravib end ise. Arstide seisukohast on tegu aga haigusega, mis saab inimestele põhjusetult kinnisideeks.

14) Mürgiskandaali sattunud perenaine: Eesti maasikaelu on ära rikutud

Uudis Valgamaa kasvataja müüdud maasikatest leitud keelatud ainete kohta keeras talu elu pea peale. Perenaine kinnitas, et tema talu marjad on puhtad.

15) Valga pereisa surmaga lõppenud juhtumi tunnistajad andsid vastuolulisi ütlusi

Valga kohtumajas peetud tunnistajate ülekuulamisel pubi ees rusikahoobi saanud pereisa surmajuhtumi asjus läksid tunnistajate ütlused löömiseni viivate sündmuste kohta lahku.

16) Eestist pärit auto vajus Lätis läbi jää

BMW vajus järve. BMW провалился под лед.
BMW vajus järve. BMW провалился под лед. Foto: DTP_Latvia/Facebook

Lätis kogus sotsiaalmeedias menu Valka rajoonis Zāģezeras järvel juhtunud õnnetus, kus Eestist pärit auto läbi jää vajus.

17) Kogenud doktor tagandati osakonna juhi kohalt

Põlva haiglas tagandati ametipostilt kirurgia- ja günekoloogiaosakonna juhataja doktor Sirje Kõiv. Väidetav põhjus oli üks tema sõnavõtt meedias.

18) Üksiku uitaja viimane teekond lõppes maantee ääres

Põlvamaa Tilsi perekodu kasvataja tegi 1. jaanuari pärastlõunal tavapärast tervisekõndi, kui märkas küla piirist paarisaja meetri kaugusel teekraavis lamavat inimkogu. Peagi selgus kohutav tõde: lumehanges oli katkenud perekodu kasvandiku kõigest 15 aastat kestnud elutee.

19) Valgamaa talunik peab Toiduliidu juhile au teotamise tõttu hüvitist maksma

Kohus otsustas, et Valgamaa põllumees Kaupo Kutsar peab Toiduliidu juhile Sirje Potisepale au teotamise eest hüvitist maksma. Ebaõigete andmete ümberlükkamise soovi ta aga täitma ei pidanud.

20) Galerii ja video: möll Euroopa saunamaratonil

10. Euroopa saunamaraton Otepääl.
10. Euroopa saunamaraton Otepääl. Foto: Tiit Loim / Lõuna-Eesti Postimees

21) Valgas pussitati eakat naist

Juunis sai politsei Valgas väljakutse Oru tänavale, kus aiamajade juures lõi seni tuvastamata mees noaga 89-aastast naist ning rusikaga 62-aastast naist. Mees põgenes sündmuskohalt. Raskelt viga saanud eaka naise viisid meedikud haiglaravile, teisele naisele anti esmaabi kohapeal.

22) Piltuudis: kiirabigi tangib Lätis

Valga kiirabi Läti tankla ootejärjekorras. Валгаская скорая помощь на заправке в Валка.
Valga kiirabi Läti tankla ootejärjekorras. Валгаская скорая помощь на заправке в Валка. Foto: Lugeja foto

Lugeja tabas Valga kiirabi Läti tanklas järjekorras seismas.

23) Kange ema seljatas nii haigla kui sotsiaalkindlustusameti

Haigla ja sotsiaalkindlustusamet püüdsid lõpetada Valgas hoolekandeteenuse pakkumist kliendile, kelle emaga satuti konflikti. Pikad vaidlused päädisid kohtusaaga ja kliendi võiduga mõlemal rindel.

24) PILTUUDIS: President jättis auto kapotile sõnumi

Presidendi enda poolt auto kapotile jäetud sõnum.
Presidendi enda poolt auto kapotile jäetud sõnum. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

25) Politsei käivitas Kagu-Eestis operatsiooni tabamaks Tallinnast ärandatud hinnalist Lexust

Politsei palus avalikkuse abi, tabamaks Tallinnast ärandatud hinnalist tumedat Lexust ning sellega ringi liikuvat meest. Auto leiti Tartumaalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles