GALERII ⟩ Selgusid säravaimad Räpina elu edendajad

Mati Määrits
, reporter
Copy

Räpina valla kultuurikeskuses laupäeva õhtul toimunud tänuüritusel pälvisid hariduse ja noorsootöö valdkonna kollektiivi preemia laulu- ja tantsupeol «Minu arm» osalenud Räpina ühisgümnaasiumi kolme koori lauljad ning nelja tantsurühma tantsijad ning nende juhendajad Anu Silm, Marika Aruküla, Riina Tamm, Evi Tamm, Külliki Arjokesse ja Margit Mathiesen.

Kokku käis suurel peol ligi sada räpinlast.

Kultuuri- ja spordivaldkonna täiskasvanu preemia pälvis Räpina ühisgümnaasiumi õpetaja Marika Aruküla, kes on aastakümneid pidanud oma südameasjaks edendada ja propageerida Räpinas poistelaulu. Tema juhendatav poistekoor pääses ka laulu- ja tantsupeole ning on esinenud koos Tartu Akadeemilise Meeskooriga. Ta on pühendunud, sihikindel ja kannatlik õpetaja, kes usub, et kõik lapsed on head vaatamata nende vingerpussidele. Lisaks poistekoori juhendamisele korraldab Aruküla Räpina loomemajas mudilaste ja väikelaste lauluringi ning õpetab väikseid sooloartiste.

Preemiale olid esitatud veel ettevõtja, Räpina spordiklubi juhatuse liige Jaano Junson ning Räpina muusikakooli lauljate hääleseadja ja juhendaja, üldainete õpetaja Margot Suur.

Ettevõtja preemia pälvis OÜ Latikas juhatuse esimees Margus Narusing, kes on Mehikoorma ja Meeksi piirkonna üks olulisemaid tööandjaid ja samas kohaliku kogukonna eestvedaja. Ta on aktiivselt osalenud kalanduspoliitikas, korraldanud Lämmijärve kalameeste tööd ning tegelenud kalamüügiga edukalt nii kodu- kui välismaal.

Nominentide hulka kuulusid OÜ Vetifor Leevi loomakliinik loomaarst Aire Ilves-Luht, OÜ Aaroks kauplusauto juht-müüja Kaimar Kriiskütt, OÜ Tehnikamarket juhatuse liige Marko Sandermat, OÜ Mariine juht Marit Ladev ning ASi Räpina Paberivabrik juhataja Mihkel Peedimaa.

Aasta 2019 kodanikualgataja on FIE, Põlva Lions klubi juhatuse liige Meelis Tarros, kelle eestvedamisel püstitati Räpina paisjärve rannaalale annetuste toel mänguväljakud ja pingid ning tema isiklikul toetusel hiljem ka prügikastid. Oma algatusega on ta toonud kokku erinevad osapooled nii avalikust kui erasektorist.

Kodanikualgatuse preemia nominendid olid Räpina bussijaama töötaja Ingemari Paap, ajakirjanik, vabaakadeemik Kalle Mälberg, Räpina vallas käsitööaida avanud MTÜ Veriora Tsunft ning kogukondliku koristuspäeva ja toidukoolituste sarja korraldanud Veriora Perenaiste Selts.

Aasta noor on Andri Võsokovski - energiline kogukonna hing, kes säravate silmadega ja naerul suuga nakatab oma positiivsusega ümberolijaid. Ettevõtlik noormees veab MTÜ Linte Tegusad ettevõtmisi ning töötab väikeklassi õpetajana Ruusa põhikoolis, kus näitab üles uuendusmeelsust ja loovust ning on algatanud ja läbi viinud mitmeid põnevaid projekte. Lisaks jõuab ta juhendada robootikaringi Vilustes, tantsida rahvatantsurühmas Helgerid ning osaleda nii kohaliku kui maakondliku tähtsusega ürituste korraldamisel.

Hariduse ja noorsootöö valdkonna täiskasvanu preemia pälvis Räpina ühisgümnaasiumi inglise keele õpetaja Aira Meitus, kelle õpilased on saavutanud väga häid tulemusi nii riigieksamitel kui olümpiaadidel ning viimaste puhul pääsenud ka vabariiklikesse voorudesse. Ta on võõrkeeleõppe kaasaegsete meetodite juurutaja, aktiivne enda õppeainega seonduvate sündmuste korraldaja ning rahvusvaheliste sõprussuhete hoidja oma koolis.

Aita Meitusega konkureeeris nimetatud kategoorias Räpina lasteaia Vikerkaar logopeed Viive Kanarik.

Kultuuri- ja spordivaldkonna aasta noor on Räpina ühisgümnaasiumi õpilane Markus Kriiskütt, kes kuulub läinud aastast Eesti vabamaadluse koondisesse ning on saavutanud rahvusvahelistel võistlustel häid tulemusi. Nii saavutas ta esikoha Põhjamaade meistrivõistlustel ja Balti karikavõistlustel ning oli Euroopa suurimal maadlusturniiril Tallinn Open (üle 2000 võistleja 29 riigist) viies.

Nominentide hulka kuulusid Andri Võsokovski, Räpina muusikakooli õpilane Arhanna Sandra Arbma, Põlva gümnaasiumi abiturient Maarja-Lill Mahlakas ning veterinaar Vanessa Mälberg.

Kultuuri- ja spordivaldkonna aasta kollektiiv on Räpina Pensionäride Seltsi juhatus koosseisus Tiina Ilves, Maria Tirp, Hele Lillemäe, Tiina Luup ja Ilmar Luup. Möödunud aastal organiseeriti ekskursioone nii Tallinnasse kui Narva ning korraldati suvepidu Räpina sadamas ja alati menukas jõulupidu kõigile valla pensionäridele. Ühiselt võeti ette Tuletõrjemaja uuendamine.

Koduvalla rahva ees tänati veel kord Põlvamaa tunnustusüritusel elutööpreemia pälvinud Viluste põhikooli kauaaegset raamatukoguhoidjat Ene Mäharit ning kultuuripärli tiitli pälvinud Räpina kultuurikeskuse juhatajat Marge Trumsit.

Tegusaid räpinlasi tervitasid vallavolikogu esimees Teet Helm, vallavanem Enel Liin, Läti Gulbene omavalitsuse vallavanem Normunds Audzišs ning Petseri 3. keskkooli direktriss Nina Jaroslavtseva.

Räpina valla kultuurikeskuses toimunud tänuüritusel esinesid perekond Toots, Maarja-Lill Mahlakas ning tantsutrupp Modus. Tantsumuusikat mängis Toomas Anni.

Tunnustuse saamiseks esitati 23 kandidaati, kelle seast tegi valiku 11-liikmeline hindamiskomisjon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles