Gripp kogub hoogu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Gripi vastu vaktsineerimine. Foto on illustratiivne.
Gripi vastu vaktsineerimine. Foto on illustratiivne. Foto: Tomi Saluveer

Terviseameti teatel kogub grippi haigestumine Eestis hoogu. Ühtlasi hoiatab amet, et gripiga tööl käimine võib lõppeda tüsistustega.

Aasta neljandal nädalal ehk 20.- 26. jaanuaril pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 3048 inimest, neist 49,8 protsenti on lapsed. Haigestumise kasv eelnenud nädalaga võrreldes oli 13 protsenti, grippi haigestumine kasvas aga 11 protsenti.

«Gripiviirus levib kõikides vanusrühmades,» ütles terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Olga Sadikova, kelle sõnul on kõige rohkem grippi haigestunuid kuni 19-aastaste laste hulgas. Kõikidest laboratoorselt kinnitatud gripiproovidest 64,2 protsenti moodustasid alla 19-aastased lapsed, 28,3 protsenti täiskasvanud vanuses 20-64 eluaastat ning 7,7 protsenti 65-aastased ja eakamad.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskuse andmetel on hooaja algusest hospitaliseeritud 136 patsienti, neist üle 60 protsendi haiglaravi vajanutest on olnud lapsed ja noorukid vanuses kuni 19 eluaastat.

Sadikova sõnul on tähelepanuväärne, et kasvab haiglaravi vajanute hulgas vanemaealiste ja täiskasvanute patsientide osakaal, moodustades juba peaaegu 40 protsenti.

«Üks põhjus võib pidada gripijärgsete tüsistuste tekkimist haigena tööl käimise tagajärjel,» ütles Sadikova, kelle sõnul levitab nii-öelda püstijalu grippi põdev inimene lisaks enda kahjustamisele viirust riskirühmadele, kellele grippi haigestumine võib kujuneda eluohtlikuks.

Ta rõhutas, et isegi kergete haigustunnuste ilmnemisel tuleks vältida rahvarohkeid kohti ja hoida tervetega vähemalt 1,5-meetrist distantsi. Samuti tuleb gripihooajal regulaarselt käsi vee ja seebiga pesta. Aevastades või köhides tuleb suu katta taskuräti või selle puudumisel varrukaga.

Kindlasti ei tohi haigustunnuste ilmnemisel külastada haiglaravil olevaid lähedasi ega peresid, kus kasvavad väikesed lapsed või elavad kroonilisi haigusi põdevad ja vanemaealised inimesed. Haigeid lapsi ei tohi jätta vaktsineerimata vanavanemate hoolde – tihti saavad vanemaealised nakkuse just lastelastelt.

Grippi haigestumine ei jõudnud veel kõrgehooajani, haigestumine on tõusutrendil. Haigestumuse intensiivsust saab hinnata endiselt madalaks, kuid gripilevikut laialdaseks.

Kinnituse sai 115 gripiviirust, neist 87 olid A- ja 28 B- gripiviirused. Täpsemalt määratleti 1 A-gripiviirust, tegemist oli A-gripiviirusega A(H1N1)pdm09.

Parim viis grippi haigestumist vältida on end gripi vastu vaktsineerida. Seda saab teha nii perearsti juures kui vaktsineerimiskabinettides. Kindlasti peaksid vaktsineerimise peale mõtlema riskirühma kuuluvad inimesed, sest riskirühmade puhul võib gripi põdemine mööduda väga raskelt ja lõppeda ka surmaga.

Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma kümne kuni 14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta, gripi vastu võib vastunäidustuste puudumisel vaktsineerida alates kuuendast elukuust. Gripi puhul kuuluvad riskirühma eelkõige väikelapsed, eakad, kroonilised haiged ja inimesed, kes oma töö tõttu puutuvad kokku mitmete võõraste inimestega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles