Valka haiged saavad Valgas kergemini abi

Tiit Loim
, reporter
Copy
Ametkondade esindajad tutvustasid valkalastele eelmisel nädalal, kuidas on lihtsustunud Valga haigla teenuste eest raha tagasi küsimine. Fotol sissejuhatust tegemas Valka kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis (vasakul) ja liige Vilmārs Vesingi.
Ametkondade esindajad tutvustasid valkalastele eelmisel nädalal, kuidas on lihtsustunud Valga haigla teenuste eest raha tagasi küsimine. Fotol sissejuhatust tegemas Valka kihelkonnaduuma esimees Vents Armands Krauklis (vasakul) ja liige Vilmārs Vesingi. Foto: Tiit Loim

Läti piirilinna Valka ametnikud hoiavad elus lootust, et ühel päeval saavad Läti patsiendid Valga haiglast Lätiga samadel tingimustel ravi. Vaheetapina on nad vähendanud lätlastele Eestis arsti juures käimisega kaasnevat paberimajandust.

Valka kihelkonnaduuma liige Vilmārs Vesingi lausus, et praegu kehtib Valga haiglasse tulevatele patsientidele sama eeskiri, mis igal pool Euroopa Liidus. Teenused on aga Eestis kallimad. «Läti patsiendid saavad minna Valga haiglasse ja siis lasta Läti valitsusel osa kulusid hüvitada. Kui näiteks eestlane läheb Hispaanias haiglasse, võib ta samuti tagasi nõuda raha, mida tema riigi valitsus sama protseduuri eest tema koduriigis maksaks.»

Kui suure osa ravist Läti haigekassa kompenseerib, on Vesingi sõnul raske üldistavalt öelda, kuna see on iga teenuse puhul erinev. Vahepeal arutasid Läti haigekassa ja Valga haigla esindajad ka omavahel plaanilist ravi reguleeriva lepingu sõlmimist, aga haigla juhi Margus Ulsti sõnul arutelu kuhugi ei jõudnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles