Eesti ja Läti siseministrid allkirjastasid riigipiiri hoolduse kokkuleppe

LEPM
Copy
Läti siseminister Sandis Ģirģens ja Eesti siseminister Mart Helme allkirjastasid täna, 19. veebruaril Eesti-Läti piiri hoolduse kokkuleppe.
Läti siseminister Sandis Ģirģens ja Eesti siseminister Mart Helme allkirjastasid täna, 19. veebruaril Eesti-Läti piiri hoolduse kokkuleppe. Foto: Beata Jonite

Eesti ja Läti siseministrid allkirjastasid täna Riias riigipiiri hooldust ja piiriesindajate tegevust käsitleva kokkuleppe. Kokkuleppe järgselt hakkavad pooled hooldama enda territooriumil asuvat piiririba ning piirimärke.

„Seni pole eraldiseisvat hooldamise korda riikidevahelise lepinguga määratletud, seega muudab kokkulepe riigipiiri hooldamise korra selgemaks,“ märkis siseminister Mart Helme. „Riigipiir on riigi iseseisvuse tunnus ja seetõttu on ka oluline, et see oleks hästi hooldatud, nähtav ja eristatav,“ lisas siseminister.

Riigipiiri hooldus on piiriveekogude kallaste ja piirimärkide korrashoid, piiriribalt võsa eemaldamine ja heina niitmine ning kahjustunud või hävinenud piiripostide asendamine ja remontimine. Riigipiiri senine hooldus toimus 1993. aasta riigipiiri taastamise lepingu alusel, mille kohaselt hooldasid pooled seda osa piirist, mille nad välja ehitasid. Sellest tulenevalt hooldas Eesti piiririba ja piirimärke nii Läti kui Eesti territooriumil ligikaudu 170 km ulatuses.

Lisaks luuakse kahe riigi esindajatest koosnev ühiskomisjon ning kaasajastatakse piiriesindajate ülesandeid. „Komisjoni ülesanneteks saavad olema hinnangu andmine Eesti-Läti piiri üldisele korrashoiule ning otsuste tegemine olukorra parendamiseks,“ ütles Helme.

Lisaks piirikokkuleppe allkirjastamisele vahetasid Eesti, Läti ja Leedu siseministrid täna Riias toimunud kohtumisel kogemusi Euroopa Liidu siseturvalisuse infotehnoloogiliste süsteemide rakendamisel ning tutvusid kolme riigi praktikatega järgmise finantsperioodi eelarvete planeerimisel ja rahaliste vahendite kaasamisel valdkonda. Lisaks andsid siseministrid ülevaate internetis leviva väärinformatsiooni mõju vähendamiseks astutud sammudest ning tutvusid majanduskuritegevuse, eelkõige rahapesu vastase võitlusega kõigis kolmes Balti riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles