KIRI: Töötukassa aitab tegus püsida

, Töötukassa Võrumaa osakonna juhtumikorraldaja
Copy
Karjäärinõustajad tutvustamas inimestele
karjääri alaseid võimalusi Paide keskväljakul.
Karjäärinõustajad tutvustamas inimestele karjääri alaseid võimalusi Paide keskväljakul. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Töötukassast on abi ka inimestel, kes töötavad, õpivad või vajavad tuge töökohal jätkamiseks.

Näiteks on vähenenud töövõimega õppivate või töötavate inimeste ning nende tööandjate abistamiseks loodud rehabilitatsiooni teenus. See keskendub töötamisega seotud piirangute kõrvaldamisele. Näiteks õpetab füsioterapeut, kuidas ennetada terviseprobleeme ja tegutseda nii, et ei teeks endale rohkem liiga või kuidas vältida lisapingeid, mis soodustavad vigastuste süvenemist.

Igapäevaste valude tõttu võib inimesel tekkida lisaprobleeme: meeleolu langus, ärevus, depressioon, enesehinnangu madaldumine või kiire ärrituvus. Kõige selle puhul saab aidata psühholoog. Meeskonda kuuluvad veel sotsiaaltöötaja ja kogemusnõustaja, kes tõstab abivajaja enesehinnangut, -kindlust ja -usku. Aitajate hulgas võivad olla aga ka õde või arst, kes annab näiteks toitumis- või tervisealast nõu.

Selle teenuse käigus ei pakuta taastusravi protseduure. Nende saamiseks tuleb pöörduda oma perearsti poole.

Vajadusel õpetab rehabilitatsioonimeeskond sedagi, kuidas vähenenud töövõimega inimesele tööd sobivamalt korraldada, töökeskkonda kohandada ja missuguseid abivahendeid kasutada. Tegevusterapeudid ja teised spetsialistid tulevad vajadusel ka tööpaika.

Teenusel osalemise järgmisel kuul makstakse sõidutoetust 10 senti kilomeetri kohta iga päeva eest, kuid mitte rohkem kui 26 eurot päevas.

Huvi korral tuleb võtta ühendust kodukoha töötukassa esindusega. Koos juhtumikorraldajaga hinnatakse, mida ja kuidas ette võtta, et tööeluga paremini toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles