Koroonaviirus ⟩ Haiglajuht: jälgime olukorda ja oleme valmis ravima

Arved Breidaks
, reporter
Copy

Võrus asuvas Lõuna-Eesti haiglas jälgitakse terviseameti teateid ning ollakse vajaduse korral valmis vastu võtma ka haigeid, kellel on tuvastatud koroonaviirus.

«Tegemist on üsna tavalise viirushaigusega ja väga palju ta gripist ei erine,» lausus Lõuna-Eesti haigla juht Arvi Vask. «Selles mõttes mingit paanikat ei tasu külvata. Ka gripi puhul on suremuse tõenäosus üks protsent, mis ohustab kroonilisi haigeid. Tõenäoliselt koroonaviirusse suremuse protsenti jääb ka sinna ühe protsendi juurde.»

Vaski sõnul on tänaseks selge, et koroonaviirus on levinud praktiliselt kogu Euroopas. «Sellisel juhul kui inimene haigestub, tuleb jääda kõigepealt koju ja helistada oma perearstile ja küsida nõu, aga kuhugi ei ole vaja kindlasti tormata,» rõhutas Vask. «Kui tervis väga kehvaks läheb, tekivad hingamisraskused ja on tüsistuste oht, siis tuleb helistada kiirabisse.»

Juhul kui Lõuna-Eestist peaks koroonaviirus diagnoositama, viiakse haige Vaski sõnul Tartu Ülikooli kliinikumi. «Aga ei ole võimatu, et mõne aja pärast, kui neid raskesse seisu sattuvaid patsiente rohkem on, tuleb neid ka meie haigla intensiivis ravida. Tegelikult gripi puhul on olnud samamoodi,» lisas Vask.

Ta rõhutas veelkord, et enesetunde halvenemise puhul tuleb püsida kodus ja käituda nagu tavalise viirushaiguse puhul. Näiteks juua teed sidruniga. «Jah, ingveriga, sidruniga ja oodata kuni haigus üle läheb ja kui läheb nii kehvaks, siis kõige esimene on püüda helistada perearstile või perearsti nõuandetelefonile ja kui on vaja tõsist sekkumist, tuleb kiirabi kutsuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles