Koolimaja seinale kolivad ahvenad

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Žürii valis võitjaks Jass Kaselaane mosaiikpannoo «Kala vees».
Žürii valis võitjaks Jass Kaselaane mosaiikpannoo «Kala vees». Foto: Riigi Kinnisvara

Riigi Kinnisvara korraldas koostöös haridus- ja teadusministeeriumiga kunstikonkursi, et leida taies, mis hakkaks ehtima Võrumaa kutsehariduskeskuse peamaja saali. Žürii tegi valiku 35 kavandi hulgast ja valis võitjaks Jass Kaselaane mosaiikpannoo «Kala vees».

Arnold Matteuse projekti järgi 1952. aastal ehitatud hoone paikneb Väimela alevikus. Žürii hinnangul sobitub võidutöö oma tundliku värvikasutusega ning traditsioonilise keraamilise mosaiigi tehnikaga hästi ajaloolisse koolimajja. Pannool kujutatud ahven on Eesti üks ilusamaid ning paremini äratuntavaid kalu. Oma vastupidava, kogukonnas tegutseva eluviisiga on ta Võrumaa kutsehariduskeskusele igati sobilik sümbol ning elegantne vihje Lõuna-Eestile laiemalt.

Konkursi žüriisse kuulusid Eesti Kunstnike Liidu esindajad Vano Allsalu, Mihkel Ilus, Eesti kunstiteadlaste ja kuraatorite ühingu esindajad Kadi Polli ja Kati Ilves, Võrumaa kutsehariduskeskuse direktor Tanel Linnus ning žürii esimees, hoone sisearhitekt Aita Teigar. Hääletusõiguseta eksperdina osales žürii töös Janek Kivilaid Riigi Kinnisvarast.

Võidutöö autor Jass Kaselaan on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli, Eesti Kunstiakadeemia skulptuuri osakonna magistriõppe, täiendanud end Imatra Kõrgemas Kunstikoolis Soomes ning Emil Holmeri ja Veronica Brovalli ateljees Berliinis. Kaselaant on tunnustatud Köler Prize’i peapreemia, Kristjan Raua nimelise preemia ja Anton Starkopfi nimelise skulptuuripreemiaga.

Teise koha pälvis Lauri Sillaku (kunstnikunimega Laurentsius) loodusega suhestuv, tugevat atmosfääri loov, optilist efekti ja jätkuva ruumi tunde tekitav akrüültehnikas monumentaalne pannoo «Oksad».

Kolmanda koha sai Mati Karmini poleeritud roostevaba terasest, karge vormikeelega, abstraktset kordumatut mustrit kandev, elegantne seinapannoo «Toomas».

Žürii märkis lisaks ära kolm teost. Edgar Juhkovi Võrumaa maastikku kujutav sari «Horisont ruudus» kõnetab maalikunsti eri praktikaid ning traditsioone. Peeter Lauritsa triptühhon «Teadvuse portree» seob põnevalt digitaalsust ja loodust. Elmet Treieri ja Liisu Arro dekoratiivne kujund «Künd» kasutab läbimõeldult Lõuna-Eesti savi.

Konkursi võitjalt tellitava teose maksumus on käibemaksuta 27 000 eurot. Mosaiikpannoo «Kala vees» valmib sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles