Koroonaviirus jõudis Võrumaale (1)

Copy
Võru linna keskväljak.
Võru linna keskväljak. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Eelmisel nädalavahetusel juubelit pidanud tuntud võrulase peol viibis ka vähemalt üks inimene, kellel on tuvastatud koroonaviirus, kinnitati Lõuna-Eesti Postimehele. Peol osalenuid testitakse.

«Ma tean, et praegu on ühel, aga rohkem infot selle kohta mul pole,» kinnitas laupäeval juubelit tähistanud võrkpallitreener Urmas Tali, kelle külaliste seas viibis ka viirusekandja.

Tali sõnul oli koroonaviirusega nakatunud külaline pärit «lõunamaalt». Et sünnipäevaline oli viirusega nakatunud, sellest sai Tali teada kolmapäeval. «Info hakkas eile liikuma,» rääkis ta. „Mis siin täna juhtub, seda ma ei tea, sest testimiseks alles läheb, nagu ma aru saan. Kes vähegi tunnevad end kahtlasena, need testitakse ära, teist valikut pole,» sõnas Tali.

Kokku käis mainitud peol ühtekokku umbes 80 inimest. «Sünnipäev on sünnipäev. Mõni inimene oli,» märkis 50-aastaseks saanud Tali.

Võru linnavalitsus pidas täna kriisikoosoleku. Sinna kogunesid ka Võru linnavalitsuses lastega tegutsevate asutuste juhid, kus otsustati ühiselt, et Võru linna koolid, lasteaiad, huvikoolid, erahuvikoolid jt avalikku teenust osutavad asutused peatavad ennetava meetmena kuni teisipäeva, 17. märtsi õhtuni statsionaarse õppetegevuse.

Pidu peeti teadaolevalt Navi külas

«Otsus sai vastu võetud lähtuvalt asjaolust, et möödunud laupäeval, 7. märtsil toimus Võrumaal erapidu, kus osales ka üks tänaseks tuvastatud väljastpoolt Võrumaad pärit, ent sünnipäeval osalenud viirusekandja. Üritusel osales mitmeid piirkonna, sealhulgas avaliku sektori asutustega seotud inimesi,» kommenteeris linnapea Anti Allas. «Otsus sündis üksmeelselt allasutuste juhtidega,» lisas linnapea ametlikus teates.

Telefonitsi täiendas Allas Lõuna-Eesti Postimehele, et nii haridus- ja teadusministeerium ja terviseamet on kinnitanud, et Võrumaa erapeost võttis osa Harjumaalt pärit isik, kellel on tänaseks koroonaviirus tuvastatud. Allase teada peeti pidu Võru vallas Navi külas.

Mis potentsiaalselt viirusega kokku puutunud inimesi ees ootab, on Allase sõnul terviseameti otsustada. Ta lisas, et osal peol osalenud inimestest on ilmnenud teatud sümptomid, kuid pole teada, millise haiguse põhjustatud need on. Asutused suletaksegi esialgu teisipäevani, et ära oodata edasine info.

Terviseameti meedianõunik Eike Kingsepp jäi neljapäeval vastuses napisõnaliseks. «Saame kinnitada niipalju, et toimus üritus, kus osales inimene, kellel hiljem kinnitati positiivne proov. Hetkel toimub kontaktsete väljaselgitamine.»

Seoses COVID-19 koroonaviiruse tuvastamise ja selle leviku tõkestamisega võttis Võru linnavalitsus konsulteerides haridus- ja teadusministeeriumi esindajaga täna vastu otsuse sulgeda ajutiselt või viia distantsõppele, perioodil 12.03–17.03.2020, järgnevad asutused:

Võru Lasteaed Päkapikk (sulgemine)

Võru Lasteaed Punamütsike (sulgemine)

Võru Lasteaed Okasroosike (sulgemine)

Võru Lasteaed Sõleke (sulgemine)

Võru Kreutzwaldi Kool (distantsõpe)

Võru Kesklinna Kool (distantsõpe)

Võru Täiskasvanute Gümnaasium (distantsõpe)

Võru Gümnaasium (distantsõpe)

Võru Järve Kool (distantsõpe)

Võru Kunstikool (distantsõpe)

Võru Muusikakool (distantsõpe)

Võru Spordikool (distantsõpe)

Võru Spordikeskus (distantsõpe)

Võrumaa Keskraamatukogu (sulgemine)

Võru kultuurimaja Kannel (sulgemine)

Võru Pensionäride Päevakeskus (sulgemine)

Võru Noortekeskus (sulgemine)

Võru linnavalitsus on soovitanud toimida solidaarselt ka erakoolidel ja mittetulundusühingutel.

Kultuurimaja suurüritusi märtsi lõpuni ei korralda

Võru kultuurimaja kannel juhatuse liige Heiki Kelp lausus, et kuna valitsus on andnud soovituse edasi lükata enam kui 100 inimese osalusega üritused, jätab kultuurimaja märtsi lõpuni ära kõik üle 100 osalejaga üritused. «See ei ole kuigi palju, paar nädalat.»

Täielikult on kultuurimaja linnavalitsuse otsuselt lähtuvalt suletud teisipäevani.

Võrumaa arenduskeskus teatas täna, et vähendamaks viiruse leviku riski, on SA Võrumaa Arenduskeskuse kõik töötajad alates tänasest, 12. märtsist kodusel kaugtööl. Suletud on ka turismiinfokeskus.

Arenduskeskus kasutab pilverakendusi, töötajatel on mobiiltelefonid ja sülearvutid. Töötamaks kaugelt on vajalik vaid internetiühendus. Kõik töötajad on kättesaadavad nii telefonitsi kui e-posti teel. Koosolekuteks ning videovestlusteks kasutatakse Teamsi või Skype’i lahendusi.

Samuti lisas arenduskeskus teates, et täna õhtust laupäeva õhtuni kavandatud Vunki mano! loometalgud lükkuvad edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles