Politsei selgitab: kas senine kontroll piiril on ikka tõhus?

Tiit Loim
, reporter
Copy
Politsei teeb Valgas Eesti-Läti piiril teavitustööd ja sanitaarkontrolli.
Politsei teeb Valgas Eesti-Läti piiril teavitustööd ja sanitaarkontrolli. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Inimestes on tekitanud küsimusi, kuivõrd efektiivsed on senised tegevused piiridel, kui haige inimene lastakse piirilt omal jalal minema. Politsei pressiesindaja selgitas, et raskemate sümptomite puhul suunatakse inimene juba praegu haiglaravile.

Seoses 12. märtsil kehtima hakanud eriolukorraga kehtestati piiriületuspunktides sanitaarkontroll tuvastamaks inimeste koroonaviiruse haigussümptomeid. Samuti peavad inimesed riiki sisenemisel hakkama täitma ankeete, et oleks võimalik kindlaks teha nende viibimise päritolu.

Küsimusi on tekitanud aga sanitaarkontrolli efektiivus. Näiteks jagati sotsiaalmeedias mehe postitust, kel saabus bussiga Riiast, olles eelnevalt Soomes ja Rootsi tööd teinud. Palavik oli tal juba nädal aega, ent piiril anti talle mask ja saadeti inimene koju.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk juhtis tähelepanu, et tänasel päeval ei ole veel Eesti-Läti piiril piirikontrolli taaskehtestatud, seda tehakse valitsuse otsusel alates 17. märtsist.

«Seni on PPA teinud suuremates piiriületuse kohtades kõik endast oleneva inimeste teadlikkuse tõstmisel ja nende aitamisel. Suureks abiks on, kui inimesed ise pidevalt oma terviseseisundit jälgivad ja hindavad, see on meie kõigi tervise nimel,» lausus Virk.

Praeguseks on PPA Virga sõnul koos vabatahtlikega enam kui nädala vältel suuremates piiripunktides olnud abiks terviseinfo levitamisel ning kogunud piiriületajatelt infot nende reisiteekonna, terviseseisundi ja võimalike haigussümptomitega inimestega kokkupuudete kohta.

«Kui inimesel on tervisekaebusi, mis vastavad viirussümptomitele, antakse talle kohapeal kanda mask viiruse leviku tõkestamiseks. Edasi suunatakse ta täiendavale nõustamisele ja kontrolli, kus saaks veenduda, kas tegu võib olla koroonaviirusega. Kergemate sümptomite puhul suunatakse inimene koju tervist jälgima, teda nõustatakse pidevalt. Raskemate sümptomite puhul suunatakse inimene haiglaravile,» lausus pressiesindaja.

Politsei rõhutab, et kui kellelgi ilmnevad koroonaviirusele omased sümptomid – kuiv köha ja palavik, ka hingamisraskused, tuleb konsulteerida kohe oma perearsti või perearsti nõuandetelefonil küsimuses, kuidas edasi käituda ning tingimata vältida lähikontakti teiste inimestega ka juhul, kui kahtlete, kas ja millega tegu.

«Loodame jätkuvalt oma inimeste mõistlikkusele, koostöövalmidusele ja hoolivusele, kus igasuguse sunni rakendamise asemel oleks hoopis suhtumine, et kaalukausil on meie kõigi tervis. Ja seda saab igaüks hoida, kui jälgib oma tervist ja kehtestatud nõudeid. Seda enam, ilma tungiva vajaduseta ei ole mõistlik ringi liikuda, rahvarohketesse kohtadesse minna, piiri ületada ja nõnda edasi, kui selleks pole tungiv vältimatu vajadus,» lisas Virk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles