Viirusepiirangud hõlmavad poolt inimkonnast

Copy
Poolel maailma elanikkonnast on palutud praeguseks jääda koju, et võidelda koroonaviiruse COVID-19 leviku vastu.
Poolel maailma elanikkonnast on palutud praeguseks jääda koju, et võidelda koroonaviiruse COVID-19 leviku vastu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Enam kui 3,9 miljardil inimesel ehk poolel maailma elanikkonnast on palutud praeguseks jääda koju, et võidelda koroonaviiruse COVID-19 leviku vastu, ilmneb uudisteagentuuri AFP neljapäeval vahendatud andmetest.

Nii kohustuslikke kui soovitavaid piiranguid, liikumiskeelde ja karantiine hõlmavaid meetmeid on rakendatud 90 riigis ja territooriumil. Reedel rakenduva liikumiskeeluga Tais ületati poole inimkonna piir. 

Kodus on antud korraldus olla 2,78 miljardil inimesel 49 riigis ja territooriumil. 

Kuigi COVID-19 levis Aafrikasse hiljem kui teistesse maailmajagudesse, on riigid nagu Maroko ja Lõuna-Aafrika Vabariik (LAV) hakanud astuma samme viiruse leviku tõkestamiseks. Neljapäeval andis oma elanikele korralduse 21 päevaks koju jääda ka Eritrea. 

Enamikus riikides on inimestel jätkuvalt lubatud kodust väljuda, et teha hädavajalikke oste toidupoodides ja apteekides või käia tööl, kuigi inimestel soovitatakse võimalusel töötada kodust. 

Vähemalt kümnes riigis, kus elab kokku umbes 600 miljonit inimest, ärgitavad valitsused elanikke koju jääma, kuid pole kehtestanud keeldude jõustamiseks karistusmeetmeid nagu trahve või vangistust. Selline korraldus on kehtestatud teiste seas Saksamaal, Kanadas, Mehhikos ja Iraanis. 

Vähemalt 26 riiki või territooriumi, kus elab umbes 500 miljonit inimest, on kehtestanud öise liikumiskeelu. Selline režiim on paika pandud riikides nagu Keenia, Egiptus ja Mali, aga samuti Tšiili, Panama ja Puerto Rico. 

Vähemalt seitsmes riigis on valitsused keskendunud kõige suurema elanike arvuga linnadele. Sisenemis- ja väljumiskeeld on kehtestatud Saudi Araabia linnades nagu Ar-Riyad, Medina ja Meka.

Soome on kehtestanud sarnased reeglid Helsingi ja Kongo Demokraatlik Vabariik pealinna Kinshasa suhtes. Seda laadi reeglid puudutavad kokku enam kui 30 miljonit inimest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles