Omavalitsuste sotsiaaltöötajad on tõstnud valmisolekut kriisiga toimetulekuks

LEPM
Copy
„Sotsiaalvaldkonnas on tehtud hulgaliselt ennetavaid tegevusi ning ollakse valmis inimesi kriisiga toimetulekul abistama,“ ütles sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse.
„Sotsiaalvaldkonnas on tehtud hulgaliselt ennetavaid tegevusi ning ollakse valmis inimesi kriisiga toimetulekul abistama,“ ütles sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. Foto: Mihkel Maripuu

Tänasel kohtumisel andsid 11 kohalikku omavalitsust videosilla kaudu ülevaate sotsiaalhoolekande hetkeseisust ning tegevustest seoses COVID-19 kriisiga.

Mitmes omavalitsuses on seatud sisse infotelefonid, kust elanikud saaksid koroonaviirusega seoses nõu küsida. Lisaks helistatakse ise aktiivselt läbi piirkonna eakaid, mõeldakse koduteenuste paremale korraldusele ning kasutatakse vabatahtlike abi.

Erilist tähelepanu pööravad omavalitsused hooldekodudele. Samuti on omavalitsused organiseerinud oma piirkonna lastele toitlustamise olukorras, kus koolid on kinni.

„Sotsiaalvaldkonnas on tehtud hulgaliselt ennetavaid tegevusi ning ollakse valmis inimesi kriisiga toimetulekul abistama,“ ütles sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. „Kriisiolukorras on oluline tähtsamate sotsiaalteenuste jätkumine ning sotsiaalsektori töötajate võimestamine. Väga oluline on aga see, et kriisiga kaasnevate majanduslike mõjudega tegelemisel ei seataks esimese valikuna löögi alla sotsiaalkaitsekulutusi, mis on riigis niigi madalad. Raskel ajal tuleb siin tähelepanu ja investeeringuid hoopis suurendada.“ Sotsiaalministeerium andis kohtumisel ülevaate kriisi juhtimise korraldusest, peamistest tegevustest ning kitsaskohtadest.

Üldine tõdemus oli, et praegu on sotsiaalsektor kriisiga toimetulekuks mitmekülgselt valmistunud, kuid tuleb silmas pidada ka seda, et olukord ei pruugi olla täiendavate vahenditeta jõukohane, kui kriis kestab pikemalt või süveneb. Riigile on ootus isikukaitsevahendite tarnete jätkumisele ja koordineeritud koostööle ning omavalitsused sooviksid paremini kursis olla viiruse levikuga seotud infoga oma piirkonnas.

Kohalikud omavalitsused tõdesid, et üldiselt võtavad inimesed nii riigi kui valdade ja linnade saadetud juhtnööre ja soovitusi tõsiselt ning näiteks otsepostituste ja kampaaniate abil on õnnestunud eriolukorraga seonduvad olulised sõnumid inimesteni viia.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor Jan Trei sõnul on antud hetkel kohalike omavalitsuste jaoks ennekõike oluline piisava hulga isikukaitsevahendite olemasolu tagamine hooldekodudele ja sotsiaaltöötajatele ning elanikele eluks vajalike teenuste osutamine. „Omavahel parimate praktikate jagamisel ja koostööl on keerulisel ajal oluline roll ning Eesti Linnade ja Valdade Liit töötab igapäevaselt selle nimel.“ lisas Trei.

Kohtumisel osalesid Antsla, Tallinna, Viimsi, Viru-Nigula, Lääne-Nigula, Harku, Tartu, Kastre, Elva, Rakvere ja Lääne-Harju omavalitsuste esindajad. Eesti Linnade ja Valdade Liit ja sotsiaalministeerium plaanivad sarnaste seminaride jätkumist regulaarselt.

Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt www.valitsus.ee/et/eriolukord#KKK.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles