Keskkonnaministeerium: prügi põletamine lõkkes on hoolimatu tegevus

BNS
Copy
Mürgiste ainete ladestumine organismi on pikk protsess ning tervisehädad võivad avalduda alles aastaid hiljem.
Mürgiste ainete ladestumine organismi on pikk protsess ning tervisehädad võivad avalduda alles aastaid hiljem. Foto: Mati Määrits/Lõuna-Eesti Postimees

Keskkonnaministeerium tuletab meelde, et prügi põletamine lõkkes on keskkonnale kahjulik ja hoolimatu tegevus – liiatigi saab suurt osa prügist taaskasutada.

Jäätmete liigiti kogumine tasub vaeva – nii aitad säästa ressursse ja annad materjali taas ringlusesse, märgib ministeerium. Vanadest mööbliesemetest, rõivastest, jalanõudest, rehvidest, ehitusjäätmetest, värvipurkidest ja muust kasutuks muutunud kraamist tuleb vabaneda õigel viisil. Aiapraht tuleks komposteerida ning pakendid viia pakendiringlusesse. Kindlasti ei ole lõke see koht, kus kevadkoristusega kogunenud risu ja rämpsu põletada. 

Keskkonnaministeeriumi välisõhu- ja kiirgusosakonna peaspetsialist Reet Pruuli sõnul võib vana rämpsu lõkkes põletamine maal lõppeda sellega, et ümbruses ei ole võimalik enam kasvatada mahetoitu või halvemal juhul satub keegi haiglasse.

"Mürgiste ainete ladestumine organismi on pikk protsess ning tervisehädad võivad avalduda alles aastaid hiljem. Reeglina ei oska inimesed arvatagi, mis haiguse on põhjustanud, eriti kui nad ise on enda meelest elanud puhast ja tervislikku elu," selgitas Pruul.

Keskkonnaministeerium on enda kodulehel teinud ülevaate terviseriskidest, mis prügi lõkkes põletamisega kaasnevad: www.envir.ee/et/lokkes-prugi-poletamise-oht-tervisele

Mõnikord kasutatakse lõkkes põletamist ka kulude vähendamise viisina. Majapidamisse tellitakse kõige väiksem prügikonteiner või väidetakse, et majapidamist üldse ei kasutata. Tekkinud jäätmed, mis prügikasti ära ei mahu või mida kuskile panna ei ole, põletatakse lõkkes. Selline käitumine on vale, toonitab ministeerium.

Eriolukorra ajal soovitab ametkond püsida kodus ja kui vähegi võimalik, oodata jäätmejaama või avaliku pakendikonteineri külastamisega, kuniks nakkusoht möödas.

Suurem osa jäätmejaamadest on eriolukorra ajaks oma uksed sulgenud ega võta jäätmeid vastu. Lisaks kehtib soovitus püsida kodudes ning mitte puutuda kokku teiste inimestega. Kui aga siiski on karjuv vajadus jäätmeid ära anda, tuleb veenduda, et isikutuvastus käiks võimalikult kontaktivabalt, ja hoida distantsi.

Juhul kui kohaliku omavalitsuse üksuse territooriumil asuv jäätmejaam on suletud, tuleb jagada inimestele sellekohast infot. Elanikel võib kodus olles tekkida soov kasutada vaba aega majapidamise korrastamiseks ning omavalitsus peaks andma elanikele teavet, kas ja millal on võimalik jäätmejaama kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles