Amet kahtlustas, et Eestisse jõudnud maskide sertifikaadid ei vasta tegelikkusele (4)

Tiit Loim
, reporter
Copy
Isikukaitevahendid jõudsid Hiinast Eestisse.
Isikukaitevahendid jõudsid Hiinast Eestisse. Foto: Madis Veltman / Postimees
  • TTJA sõnul oli dokumentide järgi tegu kirurgiliste maskidega.
  • Kontrollimisel oli tegu aga tavaellu sobivate FFP1 kategooria tolmumaskidega.
  • Maske vahendanud firma Semetron esindaja sõnul oligi plaan tuua FFP1 maske.
  • Reedeks on apteekides maskide juures õige info.

Pühapäeval Eestisse jõudnud maskide dokumentides oli kirjas, et tegu on kirurgiliste maskidega, ent lähemal uurimisel osutusid need tolmumaskideks. Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) kahtlustas, et toodetega kaasas olnud Poola labori sertifikaadid ei vasta tegelikkusele. Reedeks oli segadus siiski lahenduse saanud ja tooted on müügis õige infoga, et tegemist pole piisknakkuse vastu kaitsvate maskidega.

Eesti ettevõtete Magnum ja Semetron koostöös jõudis pühapäeval saadetis Hiinast, milles olnud maskidest 2,6 miljonit pidi minema müüki ja ülejäänu haigletele, hooldekodudele ja teistele asutustele.

Eile teatas Magnum, et bürokraatia venitas maskide müügilejõudmist. Täna maskid siiski müügile jõudsid.

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe vastas täna, et amet sai maskide dokumendid, sealhulgas Poola labori sertifikaadi ja katsearuanded. Dokumente analüüsides selgus mitmeid segaseid asjaolusid. «Näiteks oli kirjas, et tegemist on kirurgiliste maskidega, ent lähemal uurimisel tuli ilmsiks, et tegemist on FFP1 kategooria kaitsemaskiga. FFP1 puhul on tegemist isikukaitsevahendiga. Iga isikukaitsevahend on tehtud mingi kindla eesmärgiga ning omab kindlat kaitset. FFP1 kategooria kaitsemask kaitseb õhusaaste ja tolmuosakeste eest. FFP1 gruppi kuuluv kaitsemask ei kaitse viiruse eest nii, nagu teeb seda meditsiiniline või kirurgiline mask. FFP1 sobib tavainimestele kasutamiseks, aga meditsiinisektoris, kus on lähikokkupuude nakatunutega vältimatu, see mask ei sobi.»

Helemäe lisas, et maskide sertifikaadid ei pruugi tegelikkusele vastata. «Veelgi enam, hetkel on meil põhjust kahtlustada, et toodetega kaasas olnud Poola labori sertifikaadid ei vasta tegelikkusele. Nimelt sellist sertifikaati Poola labori kodulehel väljas ei ole ning seal on kirjas, et kõik ajavahemikul 1.-26. märts väljastatud vabatahtlikud sertifikaadid, mis hõlmavad Covid-19 seotud tooted, on tühistatud. Täpsemad asjaolud on praegu uurimisel.»

Helemäe sõnul läbib kolmandatest riikidest Euroopa Liitu sisenev kaup alati tollikontrolli.

«Tolliametnik vaatab kauba üle ja kui ta leiab, et toodete osas on vaja pädeva asutuse hinnangut, siis saadetakse neile tolliteatis. Seekord maskide kohta TTJA tavapärast tolliteatist ei saanud, kuid võtsime logistikafirma päringu peale ennetavalt ettevõttega ise ühendust. Kuna Magnumi tarnitud tootel olevast märgistusest ei olnud võimalik teha kaitseomaduste kohta ühtegi järeldust, küsisime ettevõtjalt täiendavalt, mis tootega on täpsemalt tegemist ja millised on kaitseomadused.»

Tooted on sellest hoolimata turule lubatud nõudega, et need tuleb ümber märgistada. «Kuna tootega oli kaasas ainult hiinakeelne tekst, siis oli üks turustamise tingimus, et ostjale antakse kaasa paberkandjal info. Seegi on juba väga suur vastutulek, kuna tavaolukorras nõuaksime tootele õige info peale kleepimist,» lisas Helemäe.

Praegusel hetkel on kõige tähtsam inimeste tervis ja haiguse ennetamine, seega on ääretult oluline, et inimesed teaksid, millist maski nad ostavad ning kuidas neid tuleb kasutada, rõhutas Helemäe. «TTJA tagab igal juhul, et isikukaitsevahendid jõuaksid võimalikult kiiresti inimesteni. Tuleme maksimaalselt vastu kõikidele maskide tootjatele ja importijatele. Aga me ei saa lasta juhtuda, et toode läheb müüki valeinfoga või ilma igasuguse infota.»

Ametniku sõnul on oluline endiselt rõhutada, et mask ei asenda teisi piiranguid, see on lisa-abinõu, kui on vajadus minna kohta, kus on teised inimesed. «Maski kandmine aitab kaasa viiruse leviku vähendamisele eelkõige avalikes ruumides nagu näiteks pood, apteek, meditsiiniasutused, ühistransport jne. (Kaitse)maski ei ole üldjuhul vaja kanda kodus ja õues. Ent ükskõik milline on mask või ükskõik kui tõhus on maski filtreerimisvõime, muutub see vähetähtsaks kui seda ei kasutata koos teiste ennetavate meetmetega, eelkõige lähikontakti vältimine, regulaarne käte hügieen, näo katsumise vältimine ja kodus püsimine.»

Magnumi strateegilise kommunikatsiooni juht Karina Loi vastas, et sertifikaatidega tegeles lähemalt Semetron ja tegelikkuses peaks dokumentidega kõik korras olema.

Tarnefirma juhatuse liige: plaanisimegi tuua FFP1 kaitsemaske

Semetroni juhatuse liige Martin Minin lausus, et nemad plaanisidki Eestisse tuua FFP1 maske. Selgituseks: FFP1 maskid filtreerivad vähemalt 80% õhus lenduvatest osakestest, FFP2 94% ja FFP3 99%. Minin lisas, et kirurgilised maskid on lisaks veel neljas kategooria. «Kui räägime maskist, tuleb kõigile kohe pähe sõnapaar «kirurgiline mask». Ma ei tea, miks. On olemas kirurgilised maskid ja on olemas respiraatorid. Kirurgiline mask pannakse ette kirurgile siis, kui ta teeb operatsiooni. Sellega kaitstakse patsienti kirurgi näost tuleva õhu eest, haiguste eest, mis võivad arstil olla. Respiraatori mõte on vastupidine, sa kaitsed ennast välise teguri eest. Tavainimene, kui ta käib väljas, peaks ennast kaitsma välise ohu eest,» rääkis Minin.

«Meie tellisimegi kaitsemaske ehk isikukaitsevahendeid, FFP1 inimeste jaoks laiatarbekasutusse. See oli Semetroni algne plaan ja seda ka tegime,» lisas ta.

Kolmapäeval kirjutas Delfi, et riik loobus endale broneeritud 400 000 maskist, kuna politseile, hooldekodudele ja meditsiinitöötajatele saadetud maskid peavad olema just kirurgilised. Magnum teatas enne tarnet, et Eestisse saabub seni suurim isikukaitsevahendite tarne, 3 miljonit kirurgilist kaitsemaski. Firma strateegilise kommunikatsiooni juht Karina Loi selgitas, et tegu oli inimliku eksimusega, millele saadi kiirelt jälile. Järgmise päeva teates viitas Magnum juba kaitsemaskidele, mitte kirurgilistele maskidele.

Riigi loobumise kohta lausus Minin, et nähtavasti oli tegu möödarääkimisega. «Aga riik viisakalt tänas koostöö eest ja järgmise tellimusega, mis tuleb järgmisel nädalal, tulevad ka kirurgilised maskid ning FFP2-d ja FFP3 kaitsega maskid, ehk kangemad, mida nad soovivad. Aga tavainimese jaoks ei ole vaja selliseid maske, FFP1-st täiesti piisab, kui käite näiteks poes.»

Millest tekkis segadus, kui TTJA vaatas läbi saadetise dokumente, ei osanud Minin öelda. «Maskid vastavad nõuetele. Võib-olla on see tulnud mingisugustest kirjadest. Need on käinud ka läbi Magnumi ja erinevate osapoolte. Meie oleme algselt toonud ikkagi FFP1 ehk kaitsemaske. Sertifikaatide peal on algusest peale kirjas olnud, et see ei ole meditsiiline seade.»

Küsimusele, kas keegi Hiinas või Poolas võis dokumentides midagi segi ajada või petta, vastas, et Minin, et tema hinnangul nende tellimusega mitte. «Aga ma ei oska vastata teiste tellimuste kohta.»

Pühapäeval jõuab Minini sõnul nende kaudu Eestisse veel neli miljonit FFP1 kaitsemaski. Kõrgema taseme respiraatorid FFP2 ja FFP3 ning kirurgilised maskid jõuavad Eestisse 16. ja 17. aprillil, aga nende kogus pole veel teada.

Amet jäi selgitustega rahule

TTJA kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe vastas neljapäeval, et katsearuande põhjal on tegemist FFP1 tüüpi maskiga, kuigi see näeb välja nagu meditsiiniline (kirurgiline) mask. «Tegemist on siiski mitte-meditsiinilise maskiga, mis peab kinni kuni 80% õhus leiduvatest osakestest suurusega 0,3 mikromeetrit. Sellise suurusega võivad olla nii tolmuosakesed kui ka süljepiisad. Kuigi õhus leiduvad osakesed on suuremad kui viiruseosakesed (0,1 mikromeetrit), kaitseb mask kandjat kui näiteks viiruseosake on süljepiisa või tolmuosakese küljes. Seepärast sobib FFP1 mask tavainimesele kasutamiseks.»

Ta lisas, et kahjuks oli osades apteekides (nt Apotheka) müüdavatel ja maskidega kaasa antavatel kasutusjuhenditel ning toote pakendil eksitav ja vigane info, et maski kasutatakse kaitseks piisknakkuse vastu. «Sellist infot ei tohi olla ei FFP1 ega ka meditsiinilise maski reklaamis. Ettevõttele sai see märkus koheselt ka tehtud ning tänaseks on ettevõte selle eksimuse parandanud ning tooted õige infoga müügis. Kellel on pretensioone apteekides müüdavate maskide osas, palume pöörduda apteeki, kust toode on ostetud või otse ettevõtja poole, kelle kontaktid on toote peal.»

Reedel vastas Helemäe, et ka sertifikaatide osas peaks nüüdseks olema kõik selge. «Täna polegi see kõige olulisem kriteerium ning nõuded ei ole hetkel nii ranged. Seepärast võime otsustada muude tõendite pealt, kas mask sobib ja milleks ta sobib. Praegusel juhul tuginesime tootega kaasa olnud katsearuandele ja sealt tuli välja, et tegemist on FFP1 maskidega.»

Semetron: sertifikaadid kehtivad

AS Semetron teatas pärast artikli ilmumist, et Semetroni poolt Eestisse tarnitud kaitsemaskidel on olemas kehtivad sertifikaadid, mille õigsust kinnitab sertifitseerija. AS Semetron juhatuse liige Martin Minin kinnitab, et ettevõtte poolt tarnitud kaitsemaskidel on olemas kehtivad sertifikaadid. «Seda on kinnitanud sertifitseerija ICR Polska. Lisaks on tehtud maskidele tehase taustakontroll läbi Eesti saatkonna,» selgitas Minin pressiteates.

Teatele lisati ka 2 sertifikaati, mis kinnitavad, et AS Semetroni poolt tarnitud maskidel on kehtiv CE märgistus ja vastavat Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud kvaliteedi nõuetele EN 149:2001+A1:2009.

 

KOMMENTAAR

Karina Loi, Magnumi strateegilise kommunikatsiooni juht

Jah, me eksisime ja palume vabandust selle pärast! Eksisime kui ütlesime, et apteekidesse tulevad müügile kirurgilised maskid.

Aga nüüd maskisaaga algusesse. Veel kuu aega tagasi ei osanud ilmselt mitte keegi arvata, et maskid saavad igapäevaseks uudiste põhiteemaks ja päev-päevalt aina detailsemas võtmes. Kui viirus Eestis levima hakkas oli peaasjalikult juttu abstraktselt maskidest ja sellest, et nende varud ei ole piisavad. Apteekidest tuli maske tikutulega taga otsida. Eestimaalastel oli suur ootus valgete laevade järgi, mis tooksid lõpuks leevendust.

Nii riik kui ettevõtjad uurisid võimalusi, kuidas kriisile kiiret lahendust leida. Hädaolukorras lasti käiku isegi rohkem kui kümne aasta vanused kaitseväe varudes seisnud isikukaitsevahendid, mis ei näinud enam värsked välja ja olid halva lõhnaga, kuid abiks raskel ajal needki. Samal ajal kasutasid ettevõtjad ära kõik oma kontaktid, mis aitaksid tuua Eestisse maske. Üsna kiirelt selgus, et on igasuguseid lubajaid, kelle sõna ei pidanud ja lähemalt uurides oli asi kergelt öeldes kahtlust äratav. Oli kokkuleppeid, mis jäid katki ja kauaoodatud maske Eesti inimesed ei näinudki.

Samal ajal uuris ka hulgimüüja Magnum erinevaid kanaleid kaudu tarnete võimalusi. Ühel hetkel selgus, et koostöös meditsiinitehnika ja tarvikute müügi ettevõttega Semetron õnnestub leida Hiinast partner, kes on valmis saatma Eestisse 3 miljonit näo kaitsemaski. Eesti riigi abiga saadi kõik vajalikud dokumendid ja load hangitud. Tuleb tõdeda, et kogu asjaajamine on tänases olukorras, kus kogu maailm on kriisis, keerukam kui kunagi varem. Ometigi saabus õigel ajal, 5. aprillil Eestisse 3 miljonit näo kaitsemaski. Kõik tundus ilus ja hea ning sellises olukorras oli loogiline Eesti inimesi rõõmusõnumist teavitada.

Tõsi, kõige esmases teavitustöös tegime heas usus suure vea nagu hiljem selgus. Esimeses maskide saabumise pressiteates ütlesime, et Eestisse jõuavad kirurgilised maskid. Sel hetkel ei osanud ma antud sisendis kahelda ja sellise sõnumiga teade läks lendu. Õige pea, järgmisel hommikul selgus, et tulemas on siiski näo kaitsemaskid, mitte kirurgilised maskid. Sellised maskid pididki Eestisse jõudma, eksisime aga pressiteates terminoloogias.

Veidi ka maskide toimest. Eestisse jõudnud ühekordne näo kaitsemask on mitte-meditsiiniline isikukaitsevahend, mis peab kinni kuni 80% õhus leiduvatest osakestest suurusega 0,3 mikromeetrit. Selline mask nagu ka kirurgiline mask on peamiselt mõeldud ümbritsevate inimeste kaitsmiseks. Mingil määral kaitseb ta ka otseste mikroosakeste eest ja takistab enda näo katsumist. Viiruse eest need maskid nagu ka kirurgilised maskid täielikku kaitset ei paku, kuid sellest hoolimata vähendavad nakatumise riski. Kirurgilised maskid on mõeldud selleks, et kaitsta eelkõige patsienti meditsiinilise protseduuri ajal – selleks, et näiteks arsti või kirurgi hingamisteedest pärit osakesed ei jõuaks meditsiinilise protseduuri käigus patsiendini ega põhjustaks seeläbi täiendavaid tüsistusi ja haigusi. Need maskid peavad reeglina kinni kuni 95% bakterite osadest ja neid soovitatakse kanda ka nakatanud inimestel, et vältida köhimisest ja aevastamisest tekkinud piiskade levimist. Kirurgilised maskid ei ole mõeldud tavainimesele tavakasutusse. Need on mõeldud meditsiinipersonalile kaitsmaks patsienti.

Maski kandmisest on eelkõige kasu ühiskondlikes ruumides (poed, apteegid, meditsiiniasutused, ühistransport), kus liigub palju inimesi. See võib vähendada võimalust, et köhides või aevastades jõuab piisknakkus teiste inimesteni. Nina ja suu katmine on sellises kohas vajalik ettevaatusabinõu. Samuti võib maskist abi olla tervele inimesele, sest see vähendab mõnevõrra võimalust, et läheduses köhivalt inimeselt jõuab viirus pritsmetega terve inimeseni koguses, mis põhjustab nakatumise ja haigestumise.

Kokkuvõtteks – Magnumi huvides oli Eesti inimesi aidata ja leida esmane kiire leevendus kriisile. Tegime vea, et kommunikatsioonivea pärast koheselt Eesti inimeste ees ei vabandanud. Parandasime selle küll järgnevates avalikes teadetes, kuid tagantjärele selgub, et sellest ei piisanud. Seega veel kord, siiras vabandus kõigi ees! Maski kandke aga ikka – see on üks neist vähestest relvadest, igapäevahügieeni ja liikumispiirangute kõrval, mis aitab meil naasta tavapärase elukorralduse juurde.

Semetroni lisatud sertifikaat, mis nende sõnul kinnitab, et AS Semetroni poolt tarnitud maskidel on kehtiv CE märgistus ja vastavat Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud kvaliteedi nõuetele EN 149:2001+A1:2009.
Semetroni lisatud sertifikaat, mis nende sõnul kinnitab, et AS Semetroni poolt tarnitud maskidel on kehtiv CE märgistus ja vastavat Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud kvaliteedi nõuetele EN 149:2001+A1:2009. Foto: Semetron
Semetroni lisatud sertifikaat, mis nende sõnul kinnitab, et AS Semetroni poolt tarnitud maskidel on kehtiv CE märgistus ja vastavat Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud kvaliteedi nõuetele EN 149:2001+A1:2009.
Semetroni lisatud sertifikaat, mis nende sõnul kinnitab, et AS Semetroni poolt tarnitud maskidel on kehtiv CE märgistus ja vastavat Euroopa Komisjoni poolt kehtestatud kvaliteedi nõuetele EN 149:2001+A1:2009. Foto: Semetron
Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles