Valgalane märkas ohtlikke katmata kaeve

Tiit Loim
, reporter
Copy
Üks katmata kaevudest Lõuna tänava ääres asub nähtaval kohal, teine jääb fotol paremale äärde võsa varju.
Üks katmata kaevudest Lõuna tänava ääres asub nähtaval kohal, teine jääb fotol paremale äärde võsa varju. Foto: Tiit Loim

Valgas Lõuna ja Saviaugu tänava ristmiku lähedal on kohe tee ääres kaks katmata kaevu, mis valgalase murelikuks tegid. Vald lubas need peagi likvideerida.

Kaks kaevu asuvad Lõuna tänava otsa juures sõidutee ääres tiigi kaldal. Üks neist on selgelt nähtaval, teine peidus võsa all mõned meetrid eemal. «Elan sealsamas Koidu tänavas, käisin koeraga jalutamas. Nägin neid tegelikult juba nädal-kaks tagasi, aga siis oli hämar. Sealt loom enam välja ei tule,» kirjeldas teema sotsiaalmeedias tõstatanud Aimar Palm.

«Seal käib palju kalamehi ja rada läheb mööda, ime, et keegi enne pole teatanud. Mul endal oli käru peal tellisekoorem, mõtlesin, et viin ise sinna sisse,» lisas Palm.

Info kaevudest oli jõudnud juba ka vallavalitsusse. «Tegemist on vanade, amortiseerunud drenaažikaevudega. Vallahoolduse teenistuse töötaja on kaevud üle vaadanud ja need likvideeritakse hiljemalt käesoleva nädala lõpuks,» vastas Valga asevallavanem Toomas Peterson.

Valga vallavalitsuse meediaspetsialisti Lea Marguse sõnul puudub täpne teave, kui palju selliseid kaevusid võib valla territooriumil olla.

Nähtaval asuvas kaevus on vesi ligikaudu meetri sügavusel.
Nähtaval asuvas kaevus on vesi ligikaudu meetri sügavusel. Foto: Tiit Loim

Ülevaadet katmata kaevude hulgast pole ka teistel ametiasutustel. «Kahjuks päästeametil sellist statistikat pakkuda ei ole ning ühtki inimese vigastustega juhtumit, kuhu päästjad oleks reageerinud, viimasest viiest aastast Lõuna-Eestist ka ei meenu. Ohutuse tagamise eest vastutab omal maal ennekõike maaomanik, keda saab vajadusel survestada omavalitsus. Seega kindlasti tasub omavalitsusele avalikus ruumis asuvatest ohtlikest kohtadest teada anda,» lausus Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik.

Kuna kaanteta ja varisemisohtlikud kaevud on suureks ohuallikaks, palus näiteks Valga vallavalitsus valla territooriumil asuvatest katmata kaevudest teada anda meiliaadressil valga@valga.ee. Samuti palutakse eraettevõtetel oma maa-alal asuvad kaevud üle vaadata ja nende ohutuses veenduda.

Üks kaevudest jääb võsa varju.
Üks kaevudest jääb võsa varju. Foto: Tiit Loim

«Päästjad reageerivad juhul, kui kellegi elu või tervis on otseses ohus. Vajadusel paigaldatakse ohutuse tagamiseks mõne ohtliku koha ümber ohutuslint, kuid olukorra lõplik lahendamine jääb siiski omavalitsuse ja objekti- või maaomaniku ülesandeks,» lisas Kiik.

Ülevaadet pole ka tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametil. «Samuti ei laeku meieni õnnetuste statistika. Tõsi, aeg-ajalt jõuab meile info, kui keegi meie poole eraldi pöördub – üle Eesti ca 5–10 korda aastas,» vastas ameti kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe.

Lõuna-Eesti Postimees (toona Valgamaalane) kirjutas traagilisest juhtumist Valgamaal Hummulis 2012. aastal, kui vanaproua ja tema koer kaotasid katmata kaevus elu. 2011. aastal aga leiti Põlvamaal katmata kaevust noore naise surnukeha. 2018. aastal kukkus mees Valga vallas kaevukaane purunemise tõttu kaevu, kohalikud aitasid ta enne päästjate saabumist välja.

Kaevud likdiveeriti

Valga vald andis oma Facebooki-lehel 21. aprilli õhtul teada, et Lõuna tänava avatud kaevud endast enam ohtu ei kujuta, need täideti pinnasega. Kolmandale kaevule, mille vallahoolduse töötajad leidsid kaht teadaolevat kaevu likvideerima minnes, asetati peale massiivne kaas.

«Endiselt palume anda vallavalitsusele teada ohtlikest lahtistest kaevudest vallas. Saate seda teha, kirjutades meiliaadressile valga@valga.ee või helistades 766 9900, aga ka palju lihtsamalt ja mugavamalt - valides valla kodulehel www.valga.ee parempoolsest menüüst „Teavita probleemist",» lisati postituses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles