Terviseamet soovitab endiselt vältida lähikontakte

LEPM
Copy
Koroonaviirus muudab maailma.
Koroonaviirus muudab maailma. Foto: Shutterstock

Terviseamet soovitab endiselt vältida lähikontakte, üritusi tuleks korraldada õues.

Terviseameti riskimaatriksi kohaselt ohustab koroonaviirus eelkõige kinnistes ruumides ja haigega lähikontaktis olevaid inimesi, viiruse riskirühma kuuluvad vanemaealised ja kroonilised haigeid, edatas amet.

Riskimaatriksi eesmärk on anda inimestele praktilisi nõuandeid mai- ja juunikuuks, et adekvaatselt hinnata piirangute leevendamise tingimustes planeeritavate kohtumiste terviseohutust ning rakendada vajalikke ennetusmeetmeid.

"Arvestades, et kevad on käes ja ilmad ilusad, soovitame eelistada üritusi ja tegevusi õues, sest riskirühmad on kinnistes ruumides suuremas ohus. COVID-19 nakkuse vältimisel on distantsi hoidmine väga oluline ja lähemal kui kaks meetrit ei tohiks võõrale inimesele üle 15 minuti olla," ütles terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht Arkadi Popov.

Riskide hindamise juhendis on eraldi ohutasemed eri vanuses inimestele ja riskirühmadesse kuuluvatele inimestele sõltumata vanusest. Kuna kogunemistega kaasnevad ohud on välitingimustes ja siseruumides erinevad, siis on ka soovitused kogunemisi planeerivatele inimestele erinevad. Maatriks annab ka vastuse küsimusele, millal on otstarbekas kasutada maski.

"Paneme südamele, et kõik nakkushaiguse sümptomitega inimesed püsiks kodus ja need, kes tunnevad end tervena, peaksid ringi liikudes kinni kõigist ohutusnõuetest. Kuigi oleme teinud juhise, mis aitab planeerida gruppides kokkusaamisi, soovitame hoida suhtlusring võimalikult kitsas, sest erinevate inimestega kohtudes nakatumise risk suureneb," ütles Popov.

Lähikontaktiks loetakse olukorda, kus inimesed on 15 minuti vältel teineteisele lähemal kui kaks meetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles