ERITEADE ⟩ Eesti leevendab piiranguid Läti, Leedu ja Soome piiriületusel

LEPM
Copy
Mullu mais lõppes Eesti ja Läti piiril ajutiselt taastatud piirikontroll ja riigipiiri valvamine. Foto on illustreeriv.
Mullu mais lõppes Eesti ja Läti piiril ajutiselt taastatud piirikontroll ja riigipiiri valvamine. Foto on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

Vabariigi Valitsus otsustas, et järgmise nädala teisel poolel leevenevad Eesti ja Soome vahelise piiriületuse piirangud ning taastub Eesti, Läti ja Leedu elanike ja neis riikides seaduslikult viibijate vaba liikumine.

Eriolukorra juhi, peaminister Jüri Ratase korraldusega leeveneb alates 14. maist piirang, mille kohaselt pidid Soomest Eestisse saabuvad inimesed jääma piiriületuse järel 14 päevaks isolatsiooni. Kui seni võisid Eestis elavad, kuid Soomes tööl käivad inimesed ilma selle nõudeta Eestisse saabuda kuni üks kord nädalas, siis järgmisest neljapäevast saavad nad Eesti ja Soome vahel liikuda ka tihedamini.

Lisaks Soomes töötavatele inimestele kaob piiriületuse järgne isolatsiooninõue neile, kes saabuvad Soomest Eestisse tööle või siinsesse õppeasutusse õppima. Samuti ei pea koju jääma inimesed, kes saabuvad Eestisse vältimatul perekondlikul põhjusel, eelkõige lähisugulasega kohtumiseks, aga ka sellisteks sündmusteks nagu matused või pulmad.

Kuigi isolatsiooninõue kaob, on Eestisse saabujatel soovitus siiski hoiduda kahe nädala jooksul kodust lahkumast, välja arvatud tööl käimiseks või muul vältimatul põhjusel.

Lisaks rakendatakse täiendavaid nõudeid laevadel ja sadamates: 14.-19. mail viiakse Soome ja Eesti vahel sõitvatel laevadel COVID-19 haigust põhjustava koroonaviiruse vabatahtlik testimine. Eesmärgiks on vähendada viiruse võimalikku levikut Eestisse. Testimise läbiviimise korralduslikud küsimused töötab välja sotsiaalministeerium. Valitsuse määruse muudatusega jääb Soome piiril kehtima ka võimalus teha piiriületaja isiku ja tema reisi eesmärgi tuvastamiseks pistelist piirikontrolli.

Eesti, Läti ja Leedu elanike ja seal seaduslikult viibijate vaba liikumine taastub nädala pärast, 15. mail.  Sellest ajast lõpeb Eesti ja Läti piiril ajutiselt taastatud piirikontroll ja riigipiiri valvamine ning ka Lätist ja Leedust Eestisse saabujad ei pea enam viibima 14 päeva kodus, v.a väljastpoolt Balti riike saabunud. Piiride avamine ning Balti riikides seaduslikult viibivate inimeste vaba liikumisega kaasnevad tingimused täpsustatakse lähiajal Eesti, Läti ja Leedu ühise kokkuleppega.

Samas peavad piiriületajad endiselt järgima koroonaviiruse tõkestamiseks antud korraldusi, näiteks maskikandmise nõuet või 2+2 reeglit, mille kohaselt tohib üheskoos liikuda kuni kaks inimest ning teistega tuleb hoida vähemalt kahemeetrist vahemaad. Kuna korraldused võivad riigiti erineda, tehakse vastav informatsioon piiriületajatele eraldi kättesaadavaks.

Koroonaviiruse leviku piiramiseks on Eestisse sisenemisel ajutised piirangud kehtinud alates 16. märtsist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles