Galerii, video ⟩ Valgjärve mail saab imetleda 9000 õunapuu õitsemist

Mati Määrits
, reporter
Copy

Põlvamaal Valgjärve lähedal Orava talus on õide puhkenud 9000 õunapuud, mida koduseinte vahel olemisest tüdinud inimesed võivad imetlema tulla.

Talus tegutseva Siidrikoja ekspordijuhi ning veebilehe haldaja Ingmar Nõmmanni sõnutsi on õite ilu seni käinud imetlemas üle kümne grupi. «On tuldud peredega, üksinda ja kahekesi. Gruppide suuruse puhul ongi määravaks saanud kehtivad piirangud,» märkis ta.

Algselt plaanitud põhjamaisest õunaõite festivalist ILO sai eriolukorra tõttu seekord hillitsetum ning privaatsem ilu ja rõõmu festival, sest sõna ILO seda võro keeles tähendabki.

«Mu vend on professionaalne muusik ning mõtlesime, et sel ajal, kui inimesed kõnnivad puude vahel, oleks kõlanud ka elav muusika. Samuti oleksime pakkunud toitu. Aga kuna viirus tuli peale, muutus ettevõtmine palju intiimsemaks. Nüüd saab õunaõisi imetleda oma lähedasega, nautides siin täielikku privaatsust. Kõnnid siin rahulikult ning kõik probleemid kaovad peast. Tuldud on ka piknikuteki ja -korviga ning veedetud siin neli-viis tundi. Külastajad panevad end lihtsalt kirja ja võivad siin olla nii kaua kui tahavad,» rääkis perepoeg.

Ühtekokku on aias ligemale 9000 õunapuud. «Meile meeldib oma tooraine. Rekordsaak 160 tonni oli kaks aastat tagasi. Eelmise aasta saak oli väiksem, kuna just siis, kui õied avanesid, tuli öökülm peale. Sel aastal algas õitsemine küll väga hilja - tavaliselt lähevad õied lahti mai alguses -, aga nüüd lubatakse veel paar nädalat ilusat ilma, mistõttu tänavune õuna-aasta võib tulla üks parimaid,» lootis Ingmar Nõmmann.

Teisipäeval käis Siidrikoja õunaaias pulmakleitidest fotosid tegemas Pärnu pulmakorraldusfirma Pruutpaar. «Põhimõtteliselt võiks siin ju ka pulmi pidada, kuigi praegusel ajal ei tule see vist eriti kõne alla,» leidis oma isa Sulevi elutöö üks jätkajatest.

Kolmapäeval veetis õunaaias terve päeva fotosessioone korraldades Tartu fotograaf Raili Adoson.

«Olen varemgi looduses fotosessioone korraldanud. Eelmisel aastal pidin samuti siia pildistama tulema, aga paraku tuli öökülm peale ja siis jäi kõik ära. Nüüd olen täitsa õnnelik, et nii vedas! Oleks vaid natuke vähem päikest olnud, olnuks veel parem. Põhiliselt pildistangi beebisid ja peresid. Kaadreid teen alati nii palju kui saan, sest laste puhul ei tea ju kunagi tulemust ette,» mainis fotograaf.

Evelin Anderson Tartust tuli koos kolme tütrega Valgjärvele eeskätt pildistamise jaoks. «Siin on ju imeilus!» lausus ta, lisades, et sai nüüd ühtlasi ära näha ka koha, kus tuntud siidrit valmistakse.

Siidrikoja õunapuud on puhkenud õide ning inimesed käivad selle ilu keskel end jäädvustamas.
Siidrikoja õunapuud on puhkenud õide ning inimesed käivad selle ilu keskel end jäädvustamas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles