Eesti lipu 136. sünnipäeva puhul heisatakse neljapäeval lipud

BNS
Copy
4. juuni on Eesti lipu päev, Otepää, Eesti lipu häll, on seda päeva tähistamas.
4. juuni on Eesti lipu päev, Otepää, Eesti lipu häll, on seda päeva tähistamas. Foto: Monika Otrokova

Kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud heiskavad neljapäeval riigilipu, sest 4. juunil on Eesti lipu 136. sünnipäev. Otepääl tähistatakse päeva suurelt.

Eesti lippu kui meie riigi, kultuuri ja iseteadvuse sümbolit on oodatud heiskama ka kõik teised oma kodudele, ühiskondlikele hoonetele ja lipuväljakutele, teatas valitsuse pressiesindaja. Lipu sünnipäeva tähistatakse kooskõlas praegu kehtivate piirangutega Tallinnas, Tartus, Otepääl ja mujal Eestis.

Lipu sünnipäev algab kell 7 piduliku lipuheiskamisega Pika Hermanni torni. Kuberneriaeda on kutsutud erinevate koolide ja isamaaliste organisatsioonide liputoimkonnad, kõnelevad riigikogu esimees Henn Põlluaas, EELK peapiiskop Urmas Viilma ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Mängib Kaitseväe orkester.

Kell 9 algab Otepääl lipupäeva videotervitus, südapäeval toimub Maarja kirikus lipupäeva jumalateenistus ning pärast seda teevad motoklubid Eesti lipu auks sõitu Otepää vallas. Otepää Kultuurikeskused kutsuvad üles saatma sinimustvalgeid fotosid teemal „Eesti lipp minu sees ja minu ümber“ virtuaalnäitusele.

Eesti esimest sinimustvalget lippu saab lipupäeval samuti igaüks Eesti Rahva Muuseumis näha. Lisaks sünnipäevale pühendatud filmiprogrammile toimub 4. juunil kell 16 erigiidituur ajaloolise lipu juurde. Lipu 136. sünnipäevale pühendatud giidituur toimub ERMis ka laupäeval, 6. juunil kell 14.

Lipu sünnipäeva lõpetab ERR-i veebikanalis Jupiter kell 19 algav Eesti lipu lugu rääkiv vabaõhulavastus „Taevas, muld ja tulevik“.

4. juunil 1884 kogunesid 24 eesti haritlast Otepääle, et pühitseda ja õnnistada Eesti lipp. Rahvusliku ärkamisaja harjal kinnistus sinimustvalge värvikombinatsioon rahvusvärvidena. Eesti iseseisvumisel sai trikoloorist riigilipp. Lipu sünnipäeva tähistamisega soovime osutame riigi- ja rahvuslipule suuremat tähelepanu ja julgustame eestimaalasi kasutama Eesti lippu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles