KIRI: Eesti vajab rohkem ettevõtlikke noori

, Startup Estonia EdTechi valdkonna juht
Copy
Startup Estonia haridusvaldkonna projektijuht Inga Kõue
Startup Estonia haridusvaldkonna projektijuht Inga Kõue Foto: Erakogu

Tänapäeval tundub mõeldamatu, et teise riiki sõnumi saatmiseks tuleks minna postkontorisse või sõbra kinno kutsumiseks tema koduukse taha. Aga just selline oli elu mõnikümmend aastat tagasi.

Hüppeliselt kasvanud tehnoloogiakasutus seab väljakutseid uute ametite õppimisel. Maailm seisab proovikivide ees, mis nõuavad tehnilise vaistu ja teadmistega inimesi, kes võimelised nüüdisaegse tehnoloogia abil lahendama elulisi probleeme, rakendama energiasäästlikke lahendusi ning arendama tehisintellekti.

Samas on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia spetsialistide puudust tööturul teravalt tunda juba täna ning tehisintellekti kiire tulek vaid süvendab seda. MATIK ehk matemaatika, teaduse, tehnoloogia, inseneriteaduse ning kunsti valdkondi ühendavaid spetsialiste vajatakse kõigis elusvaldkondades.

Paljud tööd ja elukutsed on asendumas robotitega. Targad muruniidukid, koristusrobotid ja iseteeninduskassad on muutunud igapäevaelu lahutamatuks osaks. Isesõitvad autodki pole enam kauge tulevik.

Tänaste noorte lennukad ideed muudavad juba õige pea meie kõigi tulevikku. Seetõttu on oluline kaasata haridusasutusi üha enam praktilisi väljundeid pakkuvatesse tegevustesse. Samuti tuleb viia koolidesse teadmist, milliseid töötajaid tehnoloogiaettevõtted vajavad.

Eesti koolides on väga populaarne tegeleda robootikaga, õppida programmeerimiskeeli ning tutvuda 3D-tehnoloogiaga. Peame aga innustama noori leiutama ja arendama ka uusi lahendusi ning kasvatama neis ettevõtlikku eluhoiakut. Seejuures teistest hoolides, märgates ja vastutust võttes.

Eesti on hea paik, kus algatada ja teha suuri asju. Siinmail tegutseb Startup Estonia andmebaasi andmetel 650 uusi lahendusi loovat iduettevõtet. Eraettevõtjate initsiatiivil on käima lükatud plaan luua Eestisse Pariisis asutatud Ecole 42 kontseptsioonil põhinev IT-talente välja õpetav kool Jõhvi 42.

Pakkudes uusi ja põnevaid tehnoloogiaga seotud ülesandeid lastele, noortele ning muutusi otsivatele täiskasvanutele, aitame kaasa tuleviku tegijate sünnile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles