Fotod ⟩ Valgas avati värvika rahvamehe mälestusplaat

Marion Lehes
Copy

Valgas paigaldati reedel Vabaduse tänavale mälestusplaat arsti ja omavalitsustegelase Johan Müllersoni 150. sünniaastapäeva puhul.

26. juunil tähistati Johan Müllersoni 150. sünniaastapäeva ja tema auks avati samal päeval Vabaduse 26 hoone ehk Müllersoni ärimaja seinale paigaldatud mälestustahvel.

Sündmus sai teoks mitmete asutuste ja aktiivsete inimeste ühistöö tulemusena, kes ka avamisel osalesid: Valgamaa suguvõsauurijate juht Viivi Sirmais, asevallavanem Karl Kirt, endine linnapea Kalev Härk, Valga muuseumi direktor Neeme Punder, projektijuht Marju Rebane ja paljud teised. Pärast mälestustahvli pidulikku avamist koguneti Valga muuseumisse, kus tegi Johan Müllersonist lühiettekande muuseumi teadur Priit Riemann.

Johan Müllerson oli oma eluajal oluline ja värvikas Valga kodanik. Ta tegutses Karulas eraarstina, hiljem Valgas kooliarstina ning hiljem 1941. aastani Valga linnaarstina. Dr. Müllerson osales arstina ka Esimeses maailmasõjas. Vabadussõja ajal oli ta algul Tallinna, hiljem II Tartu sõjaväehaigla ülemarst ning soomusrongide diviisi arst. Aastatel 1921–1922 oli Müllerson Valga linnapea.

Lisaks arsti- ja linnapea tööle oli Johan Müllerson kirev seltskonnategelane. Ta oli Valga Säde seltsi esimees ning Valga vabatahtliku tuletõrjeühingu esimees. Johan Müllerson oli Valga linnarahva seas populaarne kodanik – tema matustele kogunes peaaegu kogu linnarahvas.

Sündmust toetasid Valga vallavalitsus, Valga muuseumisõprade selts, Valga tuletõrje ja Valga muuseum. Täpsemat informatsiooni Johan Müllersoni ja tema käekäigu kohta saab mälestustahvlil oleva QR-koodi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles