Kosmosejaama võib näha sõitmas üle kuuketta

LEPM
Copy
Rahvusvahelist kosmosejaama (ISS) võib näha sõitmas üle kuuketta.
Rahvusvahelist kosmosejaama (ISS) võib näha sõitmas üle kuuketta. Foto: Dylan O'Donnell/Wikimedia Commons

Tõrva astronoomiaklubi kirjutab, et eelseisva nädala öötundidel avaneb Eesti mitmest paigast võimalus näha omapärast vaatepilti, kus rahvusvaheline kosmosejaam (ISS) sõidab üle kuuketta. 

Üleminekute nägemiseks ja jäädvustamiseks on soovitatav kasutada teleskoopi, kuna kosmosejaama haruline siluett on võrreldes Kuuga suhteliselt pisike.

Et ligi 400 kilomeetri kõrgusel asuv ISS liigub Maa orbiidil peadpööritavad 7,66 kilomeetrit sekundis, kestavad üleminekud maksimaalselt ligikaudu 2 ja pool sekundit (reeglina vähem) ning erinevad väga suurel määral vaatleja asukohast

 Näiteks üksteisest vaid paarikümne kilomeetrit eemal asuvad vaatlejad võivad ühel ja samal ajal näha kas otse üle Kuu ketta liikuvat või ainult selle serva riivavat kosmosejaama. Selle põhjuseks tõsiasi, et ISS on maapinnale tuhat korda lähemal kui Kuu ning selle üleminekuid on tavaliselt näha sadu kilomeetreid pikkades, kuid vaid mõnikümmend kilomeetrit laiades koridorides.

Järgmise nädala üleminekute kuupäevad, sihid, umbkaudsed kellaajad, kuu suund ja kõrgus horisondist:

  • 6. juuli Valga-Tõrva-Elva-Tartu- Mustvee-Sillamäe kell 02:49:57, lõunas, 6-7 kraadi.
  • 7. juuli Misso-Piusa-Värska kell 02:03:30, lõunas, 9 kraadi.
  • 8. juuli Kabli- Kõpu-Põltsamaa-Kiviõli-Kohtla-Järve kell 01:18:55, kagus, 5 kraadi.
  • 10. juuli Tallinn-Jüri-Aegviidu-Tapa-Rannapungerja kell 04:30:31, lõunas, 19 kraadi.
  • 11. juuli Häädemeeste-Holdre-Hummuli-Antsla-Vastseliina kell 03:43:36, kagus, 20 kraadi.
  • 12.juuli Kilingi-Nõmme-Abja-Paluoja-Karksi-Nuia-Otepää-Põlva kell 01:22:12, idas, 4 kraadi.

Põgusate üleminekute nägemiseks, pildistamiseks ja filmimiseks tasub teha mõningaid ettevalmistusi. Kõigepealt tuleks alustada leheküljest https://transit-finder.com, kus saab oma asukohta kaardile või koordinaatidena sisestades näha sealt lähiajal vaadeldavaid üleminekuid. Leheküljelt leiab nii kuupäevad, kellaajad, avaneva vaatepildi simulatsiooni kui ka mugava kaarti, mille peale on üleminekute teekond märgitud. Nõnda saab juba varakult ette planeerida, et kuhu ja millal võiks teleskoobi üles seada ning kas sealt ikka Kuud näeb.

Kui teleskoop on varakult Kuu peale suunatud ja soov on üleminekut niisama vaadata, tasuks välja valida sobiva suurendusega okulaar, milles on kuuketas või selle oluline osa kenasti näha. Paraku asub ISS tuleval nädalal meie asukohast üleminekute ajal Maa varjus, mis tähendab, et seda Kuule lähenemas silmaga ei näe. Tuleb lihtsalt mugav asend võtta, vaadata ja oodata, kuni tume kosmosejaam üle heleda Kuu libiseb.

Kusjuures oma käe- või telefonikella ei tasu päris sekundi täpsusega usaldada. Selles osas aitavad tänapäevased tasuta allalaaditavad rakendused, mis on maailma kõige täpsemate aatomkelladega otseühenduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles