Vanainimesed muretsevad ebakindla tuleviku pärast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elfriede Marnot ütles üleeile, et kui vaid pääseks pensioniametnike juurde, ütleks ta neile, et võtku see 60 krooni, kellel vaja: ta ei suuda enam alandust taluda.
Elfriede Marnot ütles üleeile, et kui vaid pääseks pensioniametnike juurde, ütleks ta neile, et võtku see 60 krooni, kellel vaja: ta ei suuda enam alandust taluda. Foto: Arvo Meeks

Pensionide kättesaamine on viinud paljud segadusse. Muretsema on hakanud isegi need, kellel senini pension panka saadeti.


Tartu pensioniameti Valga klienditeenistuse ukse taga olid üleeile kõik toolid hõivatud. Iga sissetulija küsis: «Kes on viimane?». Kui sai teada, et istujad on tunde oodanud, jäi kannatlikult vabanevat tooli ootama.



«Ma ei taha muud, kui saaks koju tagasi. Pääseks ametnike juurde sisse, annan allkirja, et võtku see 60 krooni ja jutul lõpp. Minust ei ole võitlejat,» lausus Elfriede Marnot, kellele oli Tallinnast appi tulnud tuttav, et poolpime inimene Tartu pensioniameti Valga klienditeenindusse talutada.



«Ma elan viiendal korrusel, olen väga haige ja väga halva nägemisega, keegi ei mõtle, kuidas sinna panka peaksin saama,» arutles vanainimene ise.



«See on jube, millise ülbusega vastatakse. Kas see, et inimene elab linnas, peab olema põhjus, et ta suudab panga juures käia?» oli Marnoti saatja kriitiline.



Oodata tuleb kaua


Ka teised järjekorras olijad nurisesid, et ootamine võtab pikalt aega, kuid siis leebusid, öeldes, et vanad inimesed ei oska ega näe kirjutada, mis nõutakse – küllap ametnikud küsitlevad ja kirjutavad.



Järjekorras ei olnud ainult vanad inimesed, vaid ka need, kellel oli puude taotlemise aeg või kes tulid üksnes pensioniraamatusse templit saama. Kohale oldi tuldud ka vanemate või teiste sugulaste ülesandel.



Kui tulid esimesed teated, et rasketele haigetele öeldi pensionide kojukanne ära, hakkas levima arvamus, et on seatud mingi piir, paljudele tohib viia ja paljudele ei tohi. Linnainimestele põhjendati keeldumist enamasti sellega, et pank ja pangaautomaadid on lähedal.



15. jaanuari seisuga läheb isiku arvel panka 86 488 inimese pension. Panka teise isiku arvele suunatakse 9499 inimese pension, sealhulgas kohaliku omavalitsuse arvele 462. Pankadele on see mõistagi teenimisvõimalus, muidu poleks nad paljudele pensionäridele helistanud ega oma panka reklaaminud.



Kojukandeid isiku enda kulul on määratud 16 394, kojukandega riigi kulul 13 878. Taotlusi ei olnud üleeilseks esitanud veel 8023 pensionäri. Negatiivseid otsuseid kojukande suhtes oli üleeilse seisuga 8292 ja vaidlustatuid 571.



Valga linnavalitsuse rahandusameti juhataja Imbi Rõivassepp ütles, et õnneks pole neile tulnud ühtegi avaldust sooviga saada raha linnavalitsuse kaudu.



«Meil pole sularaha kassatki, selle peaks siis looma. Juhul, kui avaldus tuleb, pigem maksame linna kulul Eesti Postile 60 krooni ja inimesele viiakse raha koju. Valga linnavalitsuses kantakse nagunii kõik toetused pangaarvetele ja kellel juba on arve, sellel ei peaks ka pensionidega probleemi tekkima,» lausus Rõivassepp.



Lahtisi otsi on palju


Taheva vallavanem Monika Ro­genbaum rääkis, et neil elab palju väga vanu inimesi hajaalustuspiirkonnas. Kui omavalitsusel tuleks hakata neile pensioniraha kätte toimetama, peaks keegi selle esmalt valda tooma.



Mis sõidukite, kulude ja vastutusega see edasi toimetataks, seda ta ei tea. Kui valla arvele laekub raha, peaks selle tema sõnul eelarvesse sisse võtma. Tulud ja kulud peavad ju nähtavad olema.



Kaua üldse pensioni koju viiakse, on raskesti mõistetav. Välja on öeldud, et eakatele, kes nõustusid tasuma pensioni kojukande eest ise, viiakse see kätte 60 krooni eest kuus selle aasta lõpuni.



Sotsiaalkindlustusametist toimetusele eile küsimusele, milline on Valgamaa olukord, vastust ei tulnud. Nii ei saa täpselt öelda sedagi, milline on kontrollnumber. Tuleb leppida külajututasemega – selle kohaselt on neid, kellele pension tasuta koju viiakse 800.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles