Valga haiglas avastati eakal mehel koroonaviirus (1)

Maarius Suviste
, reporter
Copy
Valga haigla.
Valga haigla. Foto: Arvo Meeks

Jõuetust kurtnud ja kiirabiga Valga haiglasse viidud eakas patsient andis täna positiivse koroonaproovi.

«Patsiendi puhul oli meil kinnitus, et tal ei ole olnud kontakti covid-positiivsetega ja patsient ise väga palju väljas ei käi. Selles mõttes oli see meie jaoks väga suur üllatus,» tõdes Valga haigla õendusjuht Anastassia Org. «Patsient ise ei teadnud, kust ta võis koroona saada ega kahtlustanud midagi.»

Rääkides sellest, kuidas koroonapositiivne avastati, ütles Org, et patsient kutsus seisundi halvenemise tõttu endale kiirabi. «Kiirabi läks patsiendi juurde. Ta andis teada, et on halb olla. Tema esmased kaebused ei olnud otseselt seotud koroonaga, nagu näiteks köha ja hingamisraskused. Temal oli jõuetus.» 

Kuna patsiendi seisund oli tõsine ja ka vanust omajagu, siis igaks juhuks toodi ta haiglasse täpsemaks diagnoosiks –  haiglas saab teha röntgenit, vereanalüüse ja muud sellist, mida kiirabi kodustes tingimustes teha ei saa, rääkis õendusjuht. «Kuna sümptomid viitasid ikkagi sellele, et võib ka koroona olla, siis tehti haiglas test,» lisas ta.

Täna tuli ka testi tulemus. «Ta viidi edasi Tartu ülikooli kliinikumisse,» märkis Anastassia Org.

Selle juhtumi taustal soovib Org inimestele üht asja südamele panna. «Pärastpoole, kui hakati täpsustama ja uurima, siis selle eaka patsiendi laps ütles, et eaka juures on käinud ka üks sugulane välismaalt. Praeguse seisuga paistab, et see inimene on toonud eakale viiruse,» kõneles haigla õendusjuht. «Kui on kahtlus, siis kindlasti mitte käia nende juures, kes on eakad, nõrga immuunsusega ja riskirühmas. Ja kindlasti kasutada maski, kui on väiksemgi kahtlus,» sõnas ta.

Valga haigla õendusjuht Anastassia Org tänab Tartu ülikooli kliinikumi infektsiooniosakonda. «Juhiseid jagati väga täpselt ja selgelt ning meil on praeguse seisuga palatid puhastatud ja korrastatud. Nii et homsest jätkame tegevust tavapärases liinis. Nakkus ei ole kusagile kaugemale läinud,» rääkis ta ja lisas: «Meie kiirabi ja EMO tegutsevad ka väga tublisti.»

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles