GALERII ⟩ Mustal Kotkal võidutsesid kanged Saare naised

Mati Määrits
, reporter
Copy

Laupäeval Põlvamaal Ahja jõel korraldatud Kaitseliidu Põlva maleva patrullvõistlusel Must Kotkas tegid parima tulemuse Saaremaa naiskodukaitsjad Brita Laht ja Emilia Rozenkron, tsiviilvõistlejatest olid edukaimad põlvalased Priit Lees ja Steven Mandel.

Kaitseliidu Põlva maleva pealiku major Raivo Pehki sõnutsi oli seekordse võistluse eripära kogu võistlusraja (Ahja jõel Koorvere sillast Eoste külaplatsini) läbimine kanuudega. Rajal ja kontrollpunktides ootasid võistlejaid viktoriin ja hinnati sõduri üldteadmisi. Samuti tuli näidata oma oskusi miinide käsitsemisel ja kaitseliidus kasutatavate relvade tundmisel.

Tsiviilvõistkondi tegi kaasa neli – Kanepi ja Räpina vald ning kaks ettevõtjate võistkonda. Ei puudunud ka üllatusülesanded tsiviilvõistkondadelt. Nii näiteks tuli Kanepi punktis panna kokku valla vapi puslet ning vastata küsimustele sealse kandi kohta. Erinevalt paljudest teistest patrullvõistlustest ei kantud teekonnal relvi ning ülesanded polnud läbini militaarsed, vaid pigem lõbusad.

Võistkonnad ehk lahingpaarid olid endiselt kaheliikmelised, kuid kanuus viibis ka tugiisik, kelle põhiülesanne oli olla paadivalvur ehk siis hoolitseda selle eest, et kanuu minema ei putkaks sel ajal, kui võistlejad maapinnal ülesandeid lahendasid. «Aga eks ta aitas ikka aerutada ka,» mainis pealik.

Kuna tsiviilelanikelt ei saa nõuda teadmisi ja oskusi kas või miinide käsitsemisel ja kaitseliidus kasutatavate relvade tundmisel, siis nimetatud alad nende puhul punktiarvestusse ei läinud. Vastutegevust tänavusel võistlusel ei korraldatud, sest kõik punktid asusid jõe ääres.

«Distantsi läbimise kiirus polnudki kõige olulisem - tahtsime, et võistlejad saaksid osa ilusast Põlvamaast,» toonitas Pehk.

Pealiku tähelepanekutel pidid vähemalt kaks võistkonda leppima ka märjaks saamisega.

Üldvõidu pälvisid Saaremaa naiskodukaitsjad, kes said ülesannete lahendamisega kõige paremini hakkama. Kagu-Eestist oli parimal ehk üheksandal kohal kaitseliidu Põlva malev, tsiviilvõistlejatest tiim Turist Põlvast. Järgnesid Räpina ja Kanepi vald.

Võistluse üks korraldajatest Jaano Mägi lisas, et kutse osaleda saadeti neile, kes toetasid eelmisel aastal veteranide päeva. Võistlejatelt kuulis ta, et neile meeldis tänavune formaat väga, sest see võimaldas ka Põlvamaa loodust nautida. Paljud ei olnudki varem kanuuga sõitnud.

Järgmise aasta võistlustrass on Mägi sõnutsi juba välja valitud – Võhandul Leevi tammist Räpina paisjärveni.

Patrullvõistlus Must Kotkas toimus 13. korda.

Kontoriroti tagasivaade

Tsiilvõistlejate tiimi Turist liikme Priit Leesi tagasivaatel oli mõte osaleda militaarvõistlusel täiesti keskmise Eesti mehe, diivanisportlase ning kontoriroti jaoks algul üsnagi hirmutav. «Eelarvamustevabalt startides ja teiste võistluspaaridega võrdselt edenedes tekkis aga teatav hasart, mis vaheldus looduskaunite vaadetega ja teatava taktikalise mõttetööga kanuus. Huvitavate ja jõukohaste ülesannetega kontrollpunktid andsid uusi teadmisi ning kasvatasid võistlushimu. Õhtul kinnistus juba kesk võistluspäeva tekkinud mõte - teeme seda veel!»

Tiimikaaslane Steven Mandel täiendas: «Ausalt öeldes ma polnud varem kuulnudki Mustast Kotkast. Kuid kogudes rohkem infot, tekkis endalgi huvi osaleda. 30 kilomeetrit kanuuga jōel tundus algul pisut hirmuäratav, kuna esimest korda käisin kanuuga vee peal alles kaks päeva enne starti. Vōistluse ülesehitus oli minu meelest suurepärane just seetōttu, et tegemist ei olnud ainult aja peale kihutamisega, vaid põhirõhk oli strateegial ja tähelepanelikkusel. Ōnneks tiimitöö klappis hästi ja kokkuvōttes vōib tulemusega rahul olla.»

Võistluse parimad

Põhiklass:

I koht: Saaremaa naiskodukaitsjad Brita Laht ja Emilia Rozenkron.

II koht: Tartu kaitseliitlased Kadri Roos ja Anna-Liisa Birk.

III koht: Kaitseliidu Tallinna maleva Nõmme I võistkond (Kert Meidra ja Indrek Taal).

Tsivilistid:

I koht: Turist (Priit Lees ja Steven Mandel)

II koht: Räpina vald (Ester Lemats ja Henri Võsokovski)

III koht: Kanepi vald (Elen Heidok ja Ülar Kõrge)

Allikas: Kaitseliidu Põlva malev

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles