Parima ajalooteose kirjutas Epi Tohvri

Copy
Epi Tohvri talle tunnustuse toonud monograafiaga
Epi Tohvri talle tunnustuse toonud monograafiaga Foto: Arvo Tarmula

Mullu Eestis välja antud 16 ajalooteemalise raamatu seas hinnati ajalookirjanduse aastapreemia vääriliseks kunstiteadlase ja arhitektuuriajaloolase, Otepää keskkooli 61. lennu vilistlase Epi Tohvri koostatud mahukas monograafia «Georges Frédéric Parrot: Tartu keiserliku ülikooli esimene rektor». Teose üllitas Tartu Ülikooli kirjastus.

Tohvri on kasutanud ohtralt originaalallikaid ja põhjalikult käsitlenud Parrot’ kui Baltikumi ja Venemaa hariduselus olulist rolli täitnud haridustegelase tööd ja elu. Varem õppejõuna Tartus kõrgemas kunstikoolis ja aastaid Tallinna Tehnikaülikooli Tartu kolledžis töötanud Tohvri uuris kunagise rektori tegevust arhiivides Lätis, Prantsusmaal, Saksamaal ja Venemaal.

Tartu Ülikoolis ajalugu õppinud Epi Tohvri kaitses oma doktoritöö «Valgustusideede mõju Tartu arhitektuurile 19. sajandi alguses» 2009. aastal. 1988. aastast Tartus elanud ja töötanud Tohvri kolis aasta eest Tallinnasse, kus töötab tehnikaülikoolis arhitektuuriajaloo õppejõuna.

Haapsalus üle antud aastapreemia leidis omaniku 25. korda. Seda annavad koostöös välja akadeemiline ajalooselts, Eesti ajaloomuuseum, Eesti Kunstiakadeemia kultuurielu teaduskond, Pärnu muuseum, rahvusarhiiv, SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid, Tallinna linnamuuseum, Tartu linnamuuseum, Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituut ja Tartu Ülikooli muuseumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles